Grad leskovac potpisao dva ugovora sa Ministarstvom bez portfelja i SKG

Izvor: JUGpress.com, 27.Sep.2018, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad leskovac potpisao dva ugovora sa Ministarstvom bez portfelja i SKG

LESKOVAC

Grad Leskovac potpisao je dva ugovora sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Ministarstvom bez portfelja. Prvi ugovor potpisan sa stalnom konferencijom gradova i opština i to je Ugovor o saradnji u cilju izrade plana detaljne regulacije za deo Romskog naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu. Drugi je potpisan između Grada Leskovca i Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnoliški razvoj. Na taj način grad Leskovac je dobio skoro 7.000.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << dinara za projekat „Razvoj inovacionog ženskog preduzetništva“.

Na konferenciji za medije zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović je rekla da lokalna samouprava konstantno radi na rešavanju problema položaja Roma i njihovoj inkluziji u društvo kao i na poboljšanje infrastrukture u Romskim naseljima.

„Grad Leskovac se našao među 11 gradova i opština u Srbiji koji su dobili urbanistički plan za Romska naselja, što znači da smo dobili podršku u vidu sufinansiranja izrade planskih dokumenata odnosno plan detaljne regulacije za deo naselja Slavko Zlatanović u Leskovcu. Ovo naselje izgrađeno je bespravno sedamdesetih godina prošlog veka i predstavlja najveće Romsko naselje na područiju Leskovca. Trenutno stanje u njemu dovelo je do raznih problema poput zagađenja zemljišta fekalijama i vodama koje se direktno spuštaju u zemljište. Među problemima je i činjenica da se u ovom naselju samoinicijativno formiraju ulice, neadekvatnih geometrijskih karakteristika i bez zastora, kao i neadekvatno odlaganje smeća i formiranje divljih deponija. Veliki problem predstavljaju i nerešeni imovinsko pravni poslovi. Sve navedeno uslovilo je izradu Plana regulacije, radi evidencije položaja, ocene kvaliteta izgrađenih objekata i određivanje uslova za njihovo unapređenje. Cilj je i da se ovim planom propišu posebni uslovi za formiranje građevinskih parcela, reše problemi nelegalne gradnje, regulišu imovinsko-pravni odnosi i pronađu optimalni parametri za građenje novih i sanaciju postojećih objekata, kao i podizanje nivoa infrastrukturne opremljenosti. Ukupna sredstva neophodna za realizaciju planskog dokumenta iznose oko milion i po dinara. Polovinu finansira Evropska unija, odnosno Stalna konferencija gradova i opština, a polovinu Grad Leskovac.

Ranđelović je rekla i da je potpisivanjem drugog ugovora grad Leskovac dobio oko sedam miliona dinara, koja će biti usmerena na sprovođenje obuke za pokretanje posla u gradskim i seoskim sredinama, za sticanje znanja i veština iz oblasti inovacija i rezvoja ženskog preduzetništva, za inoviranje proizvoda i usluga u postojećim preduzećima čiji su vlasnici žene, kupovinu nove opreme i za direktne podsticaje u otvaranju preduzeća i start-up kompanija od strane žena. Nakon prebacivanja sredstava na račun grada, raspisaće se javni poziv, na koji će priliku dobiti da se jave sve žene i oko dvadeset njih dobiće priliku da unaprede svoje poslovanje ili da pokrenu sopstveni posao. Starosno ograničenja za učesnice javnog poziva ne postoji.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.