GAS zida moderni hostel pored dolaznih perona

Izvor: juGmedia, 10.Feb.2016, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GAS zida moderni hostel pored dolaznih perona

LESKOVAC – U zgradi predviđenoj za lokale i poslovne prostore, Gradska autobuska stanica će podići moderni hostel, najavio je povodom desetogodišnjice postojanja ovog javnog preduzeća njegov direktor Gojko Veličković.

Kako je objasnio, za ovu investiciju iz gradkog budžeta neće tražiti više sredstava nego što će za to izdvojiti iz sopstvenih izvora.

„Na toj lokaciji, koja je zidana kao Skadar na Bojani, prodato je svega 30 posto prostora. Ti ljudi, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << su kupili lokale, njih nećemo dirati. Njima lokali ostaju. Ostalo ćemo preurediti u moderan hostel i to je najbolje što GAS može da ponudi. Ovde je bila jedna baraka i ledina“, kazao nam je direktor autobuske stanice Gojko Veličković.

GAS pobedio na sudu

Po presudi vrhovnog suda, “Andrić Komerc”, koji je izvodio radove na komercijalnom delu prostora GAS-a, mora da ispalti ovom preduzeću preko 20 miliona dinara i to sa kamatama. Veličković je sumnjičav da li će uspeti to da napalti i da li ta firma ima dovoljno pokretne imovine koju može da zapleni.

Leskovac je četvrto tržište u Srbiji, a imao je ruglo od autobuske stanice. Napravili smo objekat vredan divljenja, naglasio je direktor.

“Doduše, desetogodišnje kašnjenje u završetku komercijalnog dela se vidi i danas, ali možemo da obećamo da smo spremni, da imamo znanje i odlučnost da taj posao završimo u ovoj godini. Odlučili smo tada, 2004. i 2005. godine, da krenemo u veliki projekat izgradnje nove autobuske stanice. Rukovodstvo opštine u kome sam ja tada bio predsednik a sadašnji gradonačelnik predsednik Supštine, radilo je zajednički na ovom poslu. Prema svim anketama to je bila prioritetna tačka, želja gradjana i interes grada”, naglasio je Veličković.

Leskovačku gradsku autobusku stanicu osnovao je 2006. godine Fond za razvoj grada Leskovca.

Od početka izgradnje 2005. godine, promenilo se šest direktora gradskog Fonda za razvoj, koji je investitor ovog objekta. Gde je napravljen propust pokušali su da otkriju  i inspektori privrednog kriminala koji su „češljali“ poslovanje Fonda u vezi sa izgradnjom LEGAS-a.

Ko je sve tužio LEGAS/GAS i zbog čega

Andrić, je 2005. godine sa Fondom potpisao ugovor o izgradnji treće faze, vredan 93,5 miliona dinara. Do sada mu je, prema nalazima gradskih komisija, uplaćeno 57,4 miliona dinara, ali u kojoj meri je on završio posao, teško je proceniti.

Pored tužbe „Andrić komerca“, LEGAS je opterećen i tužbama 11 vlansika lokala koji traže povraćaj 16 miliona dinara. Takođe, LEGAS se u vreme dok je direktor bio Srđan Stojković (DSS) zadužio kod OTP banke 40 miliona dinara za završetak „treće faze“, a za hipoteku je dato zemljište.

LEGAS je u ovoj fazi izgradnje procenjen na 130 miliona dinara ili 1,5 miliona evra.

Ipak, po rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, GAS je pretvoren u firmu koja posluje sa jednim pristojnim dobitkom.

“A ja se iskreno nadam da će taj dobitak svakog meseca biti veći. Pre 10 godina kada smo ja i gospodin Veličković otvorili ovu stanicu imalo je još mnogo toga da se uradi. Preuzimanjem odgovornosti od strane drugih potpuno je sve stalo i ništa nije rađeno. Mnoge stvari nisu se pomakle na bolje dok ponovo gospodin Veličković nije preuzeo odgovornost. Već se vidi napredak u svakom pogledu, i u finansijskom smislu a i u onome što može da se vidi. Nemamo alternativu za naredne četiri godine da li hoćemo i da li možemo. Samo možete da izložite plan završetka objekata i na koji način će to da se realizuje, a grad Leskovac stoji iza vas i svu svoju energiju, a kada to kažem pre svega mislim na finansijsku podršku, usmerićemo ka tom cilju. Iskreno nikad nisam prihvatao četvrto ili peto mesto, uvek smo težili da budemo na prva tri mesta i siguran sam da će tako biti i u narednim godinama”, istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Po broju putnika danas je ova stanica na četvrtom mestu u Srbiji. Samo u toku prošle, 2015. godine izdato je 180.000 prevozničkih karata, primljeno 93.000 autobusa i otpremljeno 88.000 autobusa.

(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.