FT proglasio Leskovac najprivlačnijim mikro gradom za investicije, opozicija kaže - zbog malih plata

Izvor: JužneVesti.com, 18.Feb.2024, 15:15

"FT" proglasio Leskovac najprivlačnijim mikro gradom za investicije, opozicija kaže - zbog malih plata

Proglašenje Leskovca kao najprivlačnijeg mikro grada za investiranje u Evropi u kategoriji efikasnosti troškova, od strane britanskog “Fajnenšel tajmsa”, za Narodni pokret Srbije iz ovog grada, jedini razlog je niska cena rada i prosečna primanja ispod 65.000 dinara.

Nedavne investicije odražavaju strategiju Srbije u privlačenju stranih direktnih investicija, koje su usmerene na iskorišćavanje globalnih investicionih trendova i transfera znanja u Srbiju, piše >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << britanski magazin, kao jedno od obrazloženja zbog kojih je Leskovac izabran za najbolji mikro grad u kategoriji efikasnost troškova.

Narodni pokret Srbije iz Leskovca, navodi da je jedan od glavnih razloga zbog kojih je ovaj grad juga Srbije proglašen najprivlačnijim za investiranje u Evropi niska cena rada.

Prosečna mesečna zarada građanina Leskovca iznosi oko 65.000 dinara i za više od 20.000 dinara je manja od prosečne zarade na nivou Republike, navode iz Pokreta i dodaju da je medijalna zarada koja daje realniju sliku životnog standarda daleko niža od zvanične prosečne zarade.

Naši građani žive na rubu egzistencije što investitori smatraju dobrom prilikom za smanjivanje troškova, a lokalna vlast im omogućava još veći profit time što se republički zakoni u Leskovcu izbegavaju i ne poštuju. Podsetimo da se na skorašnjem primeru turske fabrike „Džinsi“ jasno vidi da je zakon mrtvo slovo na papiru. Podsetimo se i da je afera o pelenama na radnom mestu potekla upravo iz našeg grada. Premijerka Srbije Ana Brnabić, prilikom poslednje posete Leskovcu, izjavila je da možemo da očekujemo da će i u narednih deset godina Leskovčani imati najniže zarade u Srbiji - navode iz Narodnog pokreta.

Nepostojanje adekvatnog sindikalnog udruživanja i delovanja može da bude jedan od razloga koji doprinosi ovako visokom kotiranju Leskovca u studiji „Fajnenšel tajmsa“, ističu iz Narodnog pokreta Srbije, te dodaju da je za kvalitetne investicione projekte, potrebno rešavanje infrastukturnih problema sa kojima su suočeni.

Lokalna vlast rešava ovaj problem tako što cena izgradnje deonice auto-puta koji prolazi i kroz našu Opštinu prevazilazi i najskuplje projekte puteva koji vode kroz nepristupačne delove sveta. Zašto? Podsećamo da se železnički putnički saobraćaj već nekoliko godina ne odvija na delu pruge koja prolazi kroz naš grad, a na pitanje koji su razlozi za to, nadležni nemaju odgovor - navode.

Zaključili su da je pobedničko prvo mesto na listi „Fajnenšel tajmsa“ pirova pobeda za Leskovčane i upitali da li će vlast učiniti nešto da omogući normalan život građanima i radnicima, ili će, “kao i do sada, raditi samo u interesu investitora i funkcionera”.

Osim Leskovca u 10 najprivlačnijih mikro gradova u ovoj kategoriji nalaze se i Subotica na 5. i Zrenjanin na 6. mestu, dok je u istoj kategoriji ali za male gradove Kragujevac zauzeo 8. poziciju
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.