Epidemiolozi apeluju: Obavezno vakcinišite svoju decu protiv malih boginja

Izvor: juGmedia, 15.Mar.2017, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemiolozi apeluju: Obavezno vakcinišite svoju decu protiv malih boginja

U Leskovcu nema opasnosti od epidemije malih boginja, ali  u Zavodu za javno zdravlje apeluju na roditelje da obavezno vakcinišu svoju decu.

Prošle godine ZZJZ je sumnjao da klinička slika šestoro pacijenata ukazuje na male bogine, ali su rezultati iz „Torlaka“ pokazali da je reč o drugim oboljenjima

Krajem marta i početkom aprila kreću obavezni sitematski pregledi predškolske dece, kada i kreće vakcinacija protiv malih boginja. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<

Najpre apelujemo na roditelje romske nacionalnosti da vakcinišu svoju decu, poučeni iskustvom iz 2010. godine kada se epidemija malih boginja proširila u Bojniku, najpre u njihovom naselju, i to kod dece koja nisu bila vakcinisana“, podseća epidemiolog Jadranka Krasić.

Procenat vakcinisane dece na teritoriji Jablaničkog okruga je zadovoljavajuć i kreće se od 91 do 96 procenata.

Ipak, zbog situacije koja je pogodila Rumuniju, gde je od malih boginja umrlo 17 dece uzrasta od 1 do 4 godine, apelujemo na sve roditelje da odvedu svoju decu u Dečji dispanzer i vakcinišu ih“, ističe Krasićeva.

Ona dodaje da su roditelji često uplašeni od vakcinacije protiv malih boginja, ali bez osnovanih razloga.

Dragan Marinković
Pogledaj vesti o: Leskovac,   Vakcinacija

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.