Epidemiolozi: Radnici leskovačke Jure zarazili su se u prevozu do posla

Izvor: JužneVesti.com, 12.Maj.2020, 13:17

Epidemiolozi: Radnici leskovačke "Jure" zarazili su se u prevozu do posla

Zbijenost radnika Jure u prevozu koji ih odvozi i dovozi sa posla, kako kaže član Kriznog štaba epidemiolog Bratislav Tiodorović, najverovatniji je razlog za nagli skok broja zaraženih u Leskovcu, među kojim je upravo veliki broj radnika iz pogona južnokorejske kompanije.

Nakon smirivanja epidemiološke situacije u Vlasotincu, u Jablaničkom kraju došlo je do naglog porasta broja zaraženih u Leskovcu, gde se trenutno u privremenoj kovid bolnici leči 120 pacijenata, a 36 je radnika Jure.

Član nacionalnog Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović kaže je u Leskovcu situacija pod kontrolom, ali ona mora da se pazi i prati.

Sad nam predstavlja, ne mogu da kažem da je problem, ali se povećava broj pa mora da se pazi, a to je Leskovac i Jura. Imaju 57 radnika do sada, a to ne znači da je to konačna brojka - kaže Tiodorović.

Svi oboleli radnici južnokorejske kompanije su sa lakšom kliničkom slikom, nema životno ugroženih, a među pozitivnim je ima i onih bez simptoma. Ipak, epidemiolog kaže da iz novonastale situacije moraju da se izvuku zaključci. Tiodorović kaže da su se radnici zarazili u prevozu; foto: Vanja Keser

Oni su tamo stvarno bili čudni, ja ne razumem kako to nisu sprovodili mere, iako su znali. Kad se javi u početku, ajde kažete to je početak, pa možda nisu svi bili obavešteni i pripremljeni, ali ni to ne treba da se brani. Ali kada se javi pri kraju…Moraju odgovarajuće inspekcije da deluju, da preduzimaju mere - kaže član Kriznog štaba.

On smatra da to ako je neko strani strani investiitor i strani vlasnik kompanije, koji su po njemu potrebni srpskoj ekonomiji i privredi, ne može da bude razlog da se ne sprovode mere.

Prema informacijama od leskovačkih epidemiologa, radnici su se zarazili u prevozu.

Ovo nam nije trebalo. Oni su se najverovatnije zarazili u prevozu jer su bili zbijeni u autobusima. Pretpostavka epidemiologa je da su se oni u prevozu zarazili, ima i snimaka gde su zbijeni. Možda su ranije mere na poslu dale efekta, inspekcije su reagovale, mi epidemiolozi, tražili da ne rade svi, da bude razmak od 2 metra - kaže epidemiolog.

Tiodorović dodaje da struku ne interesuje da li će neko da bude na ekonomskom gubitku, jer je, kako kaže, zdravlje najveći gubitak, a život neprocenjiv.

Nakon štrajka radnika početkom aprila, u toku vanrednog stanja, gradski Štab za vanredne situacije naložio je Juri mere u toku epidemije – 50 radnika na 5.000 metara kvadratnih. Toga su se pridržavali dok mere na republičkom nivou nisu ublažene.

Zaposleni kažu da su zabrinuti jer se radi punim kapacitetom u svim pogonima, ali brine ih i što se svi ne pridržavaju mera i ne nose zaštitnu opremu koje, za razliku od početka epidemiju, sada ima. Problem su sada pojedinci koji ne žele da je nose. Problem i neodgovorni pojedicni, smatraju radnici; ilustracija; foto: arhiva JV/ D. M.

Ima ljudi koji ne žele da nose ni maske ni rukavice. Od prošle nedelje je šef rekao da se pišu upozorenja onima koji ne nose opremu. U kantini je obeleženo rastojanje i ima po jedna ili dve stolice, ali i to se slabo poštuje - kažu radnici.

Od početka vanrednog stanja do sada zaposleno je novih 300 radnika za novi pogon, a stari deo nije radio prošlog petka. Radnici kažu da se sada sprovode mere prevencije, ali ih brine što poslodavac poziva ljude da se vrate iz izolacije.

Zovu lideri da se oni koji su bili u kontaktu sa obolelima ili su u međuvremenu izlečeni vrate pre vremena na posao. I šta ako su oni i dalje nosioci virusa i prenesu ostalima. Za to nemaju nikakvo opravdanje - kažu radnici.

Dezinfekcija objektata radi se 2 puta dnevno, a radnici kažu da su pogon ove fabrike posetili inspektori, ali nisu našli nepravilnosti jer se tada svi pridržavaju mera i nose zaštitnu opremu.

Podsetimo, prvi slučajevi obolelih od virusa korona u leskovačkoj "Juri" registorvani su početkom aprila. Naredba Gradskog štaba o smanjenju broja radnika doneta je posle višednevnih protesta radnika Jure ispred fabrike. Radnicima je tada nuđen i novčani bonus da nastave da rade u vreme epidemije.

Iako je Ministarstvo tvrdilo da nije bilo propusta, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je da se mere nisu u potpunosti poštovale.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.