ENIGMA Tapiju na deo trga u Leskovcu imaju i Osmanlije

Izvor: Blic, 11.Nov.2015, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ENIGMA Tapiju na deo trga u Leskovcu imaju i Osmanlije

Deo trga u centru Leskovca pripada po svetu rasutim potomcima Turaka koji su u grad na Veternici stigli zajedno sa osmanskim osvajačima!

Reč je o zanatlijskoj porodici Baba-Alić, čiji su se kuća i dvorište nalazili preko puta pošte, odnosno na mestu gde je sada trg i apoteka „Sutjeska“. Ova mnogoljudna porodica jedina je koja se nije povukla sa turskim osvajačima i u Leskovcu je živela do sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pedesetih godina prošlog veka.

Jedina Turkinja koja još živu u Leskovcu je profesorka i doktorka veterine Ajša Baba-Alić.

- Čitav prostor bio je u posedu mog oca i dva strica. Ne znam šta se vodi na ime naše porodice - kaže Ajša Baba-Alić za “Blic”.

Turcima po knjigama zapravo pripada svega sedam od 786 kvadrata idealne parcele, što znači da je nedeljiva i da se ne zna o kom delu je reč.

- Kada smo pokušali da dobijemo građevinsku dozvolu, ali i da uklonimo kiosk, vlasnica se pozvala na Turke. Uvidom u katastarske knjige pokazalo se da je u pravu. Kako nismo mogli da dođemo do vlasnika, odlučili smo se za renoviranje trga i zamenu ograde iz investicionog tekućeg održavanja, a kiosk nismo uklonili - objašnjava građevinski inženjer Slaviša Zlatanović, pomoćnik gradonačelnika.

U katarskim knjigama zapisano je da su vlasnici dela trga sinovi i ćerke jednog od trojice braće - Jonuza Baba-Alića: Emona, Jusuf, Zineta, Sedadim, Didara, Osman i Lemana. Većina nije među živima, a njihovi potomci žive u Parizu i Stokholmu. Jonuz je stric Ajše Baba-Alić.

- Ne znam kako su upisani samo moji rođaci jer smo svi živeli u jednoj kući - kaže profesorka.

Baba-Alići su bili i vlasnici prostora na kojem je Narodni muzej i brinuli su o tekiji preko puta Doma zdravlja koje više nema.

- Jedan stric se iselio u Tursku, drugi u zapadnu Evropu. Moji roditelji su umrli u Leskovcu i nas šestoro dece su vaspitavali da živimo po pravoslavnim običajima. Moj otac Asan, koga su zvali Aca, imao je berbersku radnju i bio veoma poštovan - priča Ajša Baba-Alić.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

LE: Tapiju na deo trga imaju i Osmanlije

Izvor: OkRadio.rs, 12.Nov.2015, 10:30

Deo trga u centru Leskovca pripada po svetu rasutim potomcima Turaka koji su u grad na Veternici stigli zajedno sa osmanskim osvajačima! Reč je o zanatlijskoj porodici Baba-Alić, čiji su se kuća i dvorište nalazili preko puta pošte, odnosno na mestu gde je sada trg i apoteka „Sutjeska“. Ova...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.