Država im otela kuće i njive bez nadoknade

Izvor: Blic, 11.Mar.2014, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država im otela kuće i njive bez nadoknade

Posle troipogodišnjeg spora, Viši sud u Leskovcu vratio je na početak slučaj 60 vlasnika parcela na kojima se bez nadoknade gradi autoput kod Grdelice.

Sud nije uzeo u obzir ni slučaj dve porodice čije je kuće teška mašinerija gotovo razorila.

- Ne znamo ni gde ćemo ni šta ćemo. Živimo kao u paklu već šest meseci. Kuća je u raspadanju, krov se urušio, zidovi popucali. Nemamo gde. Svi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smo se razboleli. Mi stariji smo na bensendinskoj terapiji, a deca kažu da nisu više u stanju da žive od buke i straha da im krov ne padne na glavu - priča Nenad Tomić, glava šestočlane porodice iz Oraovice kod Grdelice.

Moguće i superveštačenje

U poslednjim presudama Viši sud u Leskovcu traži da se uradi nova procena vrednosti uz konsultacije Poreske uprave, kao i da se utvrdi da li sudski veštaci ostaju pri ranijim veštačenjima, koja su, doduše, bila u korist vlasnika oduzete zemlje. Spominjano je i superveštačenje, što će sve, po proceni Đorđevića, trajati još godinu-dve.

Autoput se gradi na deonici koridora 10 od male Kopašnice do Gornjeg Polja kod Grdelice, duge 5,5 kilometara, a kuća Nenada Tomića sa 15 ari okućnice, kao i kuća njegovog brata od strica Nebojše Tomića je uz samu ivicu trase. Kuće su eksproprisane i predviđene za rušenje, ali se od toga odustalo zbog sudskog procesa sa “Putevima Srbije”.

Tomići, kao i šezdesetak vlasnika oko 100 hektara plodnih oranica u tom kraju nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom po kvadratu, koja je bila tri puta manja od one u komšijskom Vladičinom Hanu. Pravda je potražena u sudu. Osnovni sud u Leskovcu je presudio u njihovu korist, usledile su žalbe “Puteva Srbije”, pa je Viši sud pre nekoliko dana sve vratio na ponovno odlučivanje, odnosno veštačenje.

- Postali smo zarobljenici dva suda koji nas bukvalno sprečavaju da stvar preuzmemo u svoje ruke, da se žalimo višim sudskim instancama i Sudu u Strazburu. Ovo je agonija iz koje ne vidimo izlaz - priča za “Blic” Milivoje Đorđević, predsednik Udruženja građana „Koridor Grdelica“.

Đorđević je ostao bez desetak ari plodnih njiva, ali i život njegovih ukućana je postao pakao.

- Moja kuća i još desetak kuća su u komšiluku braće Tomić, zapravo smo udaljeni od autoputa u izgradnji svega 17 metara. Cela kuća je popucala, sve se iz temelja trese i ljulja. Dolazili su iz Terne i rekli da mogu da plate štetu do 500 evra, a sve ostalo plaća država. Ja ne znam kojoj državi da se žalim, je l‘ ovoj koja tri i po godine eskivira da plati oduzeto zemljište? - pita se Đorđević.

“Putevi Srbije” su uz pomoć policije prošle jeseni uvedeni u posede Grdeličana, koji su godinu dana zaustavljali radove, tražeći pravičnu nadoknadu za svoje njive, voćnjake i kuće.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.