Izvor: JUGpress.com, 27.Okt.2021, 17:56

Država hitno da reaguje na napade na medicinske radnike i radnice

BEOGRAD-NIŠ-LESKOVAC-KRAGUJEVAC

Lista “Vakciniši se!” smatra da je fizički napad na medicinskog tehničara Hitne pomoći koji se dogodio rano jutros, direktna posledica nedostatka lične i političke hrabrosti Vlade Srbije. Pozivamo odgovorne da jasno, nedvosmisleno i u kontinuitetu sprovedu propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ovaj kao i sve intenzivniji napadi na lekare apsolutno su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << nedopustivi u jednom demokratskom društvu. Zato bi nadležni pod hitno morali da reaguju, preduzmu adekvatne mere, zaustave i sankcionišu ovakve pojave i sve koji propagiraju nasilje, naročito u javnom prostoru i medijima.

Ove nedelje svedočimo vređanju žrtava holokausta, napadima i obračunavanjima sa stručnim delom Kriznog štaba i medicinskim radnicima. Neukusan performans kačenja žutih traka, oponaša dominantan mehanizam ove vlasti koja umesto odgovornog ponašanja godinama unazad jeftino performira i simulira državu. Ovako neodgovorno ponašanje koje dolazi sa najvišeg mesta države, osim što vređa građane i građanke Srbije, imaće za posledicu kupovanje glasova ljudskim životima.

Lista “Vakciniši se!” smatra da je nedopustivo da antivakserski pokret ugrožava bezbednost članova stručnog dela Kriznog štaba protestujući ispred ulaza u zgrade u kojima žive, tokom kojih skandiraju uvredljive parole. Još strašnije je nemo posmatranje policije koja je obezbeđivala neprijavljeni skup. Takođe, smatramo da su bezbednost i radnička prava medicinskih radnika i radnica ugroženi i da institucije pod hitno moraju da nađu način da ih zaštite.

Listu “Vakciniši se!” čine organizacije civilnog društva, medicinska i medijska udruženja.

Potpisnice:

Asocijacija DUGA, ŠabacGrađanske inicijativeNacionalna asocijacija nastavnika/ca i saradnika/ca građanskog vaspitanja NAGVISPokret Novi OptimizamCentar BiopolisCentar za razvoj lokalnih medijaCentar za razvoj demokratskog društva EuropolisUrban-InCentar za ženske studijeNacionalna koalicija za decentralizacijuMedia & Reform centar NišEvropski pokret u SrbijiForum civilne akcije FORCACentar modernih veštinaAkademija ženskog liderstvaBiro za društvena istraživanja BIRODITimočki Omladinski CentarProaktiv NišNovi magazinFondacija IskorakCentar za monitoring i aktivizam CEMACanvasNUNSSlobodna zonaPodrinske ŠabacRadio ZlatoustiOdbor za ljudska prava NišRoma centar KragujevacSlavko Ćuruvija FondacijaŽene u crnomBeFemRoma WorldPraxisDruštvo za razvoj kreativnosti AleksinacYUCOMFondacija sloboda štampe SentaCentar građanskih vrednosti SuboticaBeogradski centar za bezbednosnu politikuCentar savremene politikeGlas ŠumadijeLokal presNova Naša rečCentar za praktičnu politikuBeogradski centar za ljudska pravaŽene za mir LeskovacIMPULS TutinDruštvo za održivu budućnost – KoraciHelsinški odbor za ljudska prava u SrbijiOrganizacija aktivista REFORMAKuća ljudskih prava BeogradFemPlatzI ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.