Donja Lokošnica, Crveno selo na jugu Srbije

Izvor: juGmedia, 30.Sep.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donja Lokošnica, Crveno selo na jugu Srbije

LESKOVAC – Selo Donja Lokošnica kod Leskovca jedino je mesto u Srbiji gde uspeva specijalna začinska parika koju meštani jednostavno zovu – nizača. Od nje se pravi aleva i gruvana, odnosno, tucana paprika, kao začin jelima.

Vredni Donjolokošničani iz 280 domaćinstav ovu autohtonu papriku uzgajaju na otvorenom prostoru, u ljutoj i slatkoj varijanti, a beru je i suše s prvima danima jeseni kada celo >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << selo i bukvalno pocrveni, jer se ta paprika iglom i koncem slaže u nize i suši od 20 do 30 dana na zidovima kuća i staja.

Zbog prizora sa svim nijansama crvene boje gotovo da zastaje dah. Crveno selo, kako još Donju Lokošnicu zovu i sami meštani, tada postaje „meta“ znatiželjnika, pa su ovde i deca, koje roditelji podižu od prodaje prerađenih ili celih „nizača“, naučena kako da poziraju pred foto aparatima.

Posle sušenja na otvorenom, paprika „dozreva“ u priručnim sušarama i melje se u sitnijim i krupnijim varijantima, ili se prodaje u vezama i nizama po pijacama za punjenje posnih paprika.

Godišnje odvade izađe oko 250 tona začinske paprike i još oko 100 tona celih suvih paprika.

Niko precizno ne raspolaže podatkom odakle je i kada i kako se u Donjoj Lokošnici zapatilo seme začinske paprike.

Najstariji meštani tvrde da je seme negde iz Turske stiglo pre dva do tri veka, dok drugi prepričavaju legende da je dopremljeno čak iz Amerike i to samo 50 godina pošto je Kolumbo otkrio taj kontinet.

Leskovački kraj poznat je inače po proizvodnji paprika i ajvaru, ali samo u Donjoj Lokošnici uspeva „nizača“. Čak ni mešatni susedne Gornje Lokošnice, udaljene svega kilometar, ne uspevaju u svojim baštama da proizvedu ni koren ove paprike.

Donjolokošničani veruju da ova utohtona sorta uspeva na tom mestu zbog klimatskih uslova, odnosno, zbog vetrova sa istoka i severa, koji se baš tu sudaraju i stvaraju mini vtrlog, pogodan za uzgoj „nizače“

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.