Donacijom roditelja do savremenije nastave

Izvor: RTS, 21.Jan.2019, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Donacijom roditelja do savremenije nastave

Leskovačka Osnovna škola "Vožd Karađorđe" jedina je škola u gradu koja u svakom delu zgradu ima dostupan internet, zahvaljujući najviše jednom roditelju. U lokalnu računarsku mrežu, inače IT stručjak, uložio je, sem novca i znanje, pa ova škola prednjači po digitalizaciji i savremenoj nastavi. Vrednost realizovanog projekta je 10.000 evra.
Sopstvenim sredstvima i donacijom jednog roditelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stručnjaka u oblasti informacionih tehnologija, leskovačka Osnovna škola "Vožd Karađorđe" prva je obrazovna ustanova u gradu koja je uvela lokalnu računarsku mrežu. Projekat je vredan 10.000 evra.

Svaki od 4.700 kvadrata leskovačke Osnovne škole "Vožd Karađorđe" pokriven je internetom. Deci i nastavnicima dostupni su digitalni sadržaji iz udžbenika, dodatna literatura, testovi, kvizovi, razne ilustracije. Časovi engleskog jezika, na primer, sada su drugačiji i zanimljiviji.
"Baš je lepše. I videe možemo da gledamo, pesmice, da rešavamo svašta", kaže Lara Savić, učenica 5. razreda O.Š "Vožd Karađorđe" Leskovcu.
Mihajlo Kostić rkao je da sada brže idu sa gradivom i sa učenjem nego prošle godine.
Savremenu nastavu dugo su priželjkivali. Pravo je zadovoljstvo, kažu nastavnici, raditi u ovakvim uslovima.
"Oni imaju priliku kod kuće da stvarno uče. Ja imam običaj da kaže stavite tatu i mamu pored vas i imaće besplatan kurs engleskog jezika", rekla je nastavnica engleskog jezika Slavica Mitrović.
Nastavnik informatike Stevica Janković, čiji đaci nižu medalje na balkanskoj i evropskoj olimpijadi i otac dvojice učenika ove škole udružili su znanje i projektovali računarsku mrežu. Korišćenje interneta je bez zagušenja ali sa ograničenjem i zaštitom od zloupotreba.
"To je preduslov za sve digitalne servise i usluge koje ćemo u budućnosti razviti kroz školski program", naveo je nastavnik informatike Stavica Janković.
Roditelj Dalibor Veličković rekao je da je informatika budućnost i da je gledao da obezbedim svojoj deci budućnost, a ujedno i svoj deci koja idu ovde u školu.
Zahvaljujući ovom projektu na početku drugog polugođa, papirni dnevnik zameniće elektronski. Baza podataka je skoro gotova.
"Nisu to samo dnevnici. Elektronski dnevnik nudi mogućnost štampanja svih izveštaja, svedočanstava, nešto što se godinama radilo ručno i što je oduzimalo i mnogo vremena i što je zahtevalo dosta koncentracije", istakla je direktorka OŠ "Vožd Karađorđe" iz Leskovca Aleksandra Milosavljević.
Svaki nastavnik ove škole, a ima ih šezdesetoro, do jeseni imaće svoj laptop i projektor. Do tada će, nadaju se, biti uređena i botanička bašta sa više od 100 retkih biljaka.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.