Izvor: B92, 20.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor sa rezervistima

Beograd, Leskovac -- Zahtev ratnih vojnih rezervista iz Leskovca naći će se na idućoj sednici Vlade Srbije, dogovoreno je sa savetnikom premijera.

Prekinut štrajk glađu

Štrajkački odbor odlučio je večeras da prekine višednevne proteste i štrajk gladju rezervista, pošto je Vlada prihvatila njihov zahtev o isplati ratnih dnevnica.

Predsednik tog odbora Dušan Nikolić rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da je Vlada Srbije formirala komisiju od državnih sekretara ministarstava finansija,

odbrane i rada i socijalne politike, koja će u naredna tri dana sa Štrajkačkim odborom usaglasiti spiskove i tehničke detalje oko isplate.

Dogovor sa Slobodanom Lalovićem postignut je posle protesta koji je održalo oko 50 rezervista ispred zgrade Vlade Srbije. Oni su dobili obećanje da će se zahtev za isplatu ratnih dnevnica naći u proceduri po hitnom postupku. Rezervisti se nadaju da će to pitanje biti brzo rešeno jer im je pružena, kako kažu, politička podrška.

"Predpostavka je da će svi ministri biti jednoglasni u ovom delu i da će svi ministri glasati za ovaj predlog", rekao je Dušan Nikolić iz štrajkačkog odbora rezervista.

B92: "Da li to znači da će i ministri iz DSS glasati za ovaj predlog?"

Nikolić: "Da. Lalović je obećao. Da."

B92: "Rezervisti iz Kuršumlije su mesecima štrajkovali do ispunjenja zahteva?"

Nikolić: Mi nećemo da prođemo kao gospoda... naši saborci iz Kuršumlije. Vlada Srbije je momentom kada je prihvatila zahtev da isplati njihove dnevnice otvorila Pandorinu kutiju. Ta kutija je otvorena i u njoj smo sada i mi.

Pozlilo rezervisti u štrajku

Vojnom rezervisti Draganu Petkoviću, koji od 18. marta štrajkuje glađu u zgradi leskovačke opštine zbog neisplaćenih ratnih dnevnica, danas je pozlilo i ukazana mu je pomoć u urgentnom centru Opšte bolnice u Leskovcu.

Nakon što je dobio infuziju i primio injekciju protiv bolova u rukama, Petković se nešto pre 17 sati ponovo pridružio štrajkačima.

Sat ranije štrajkačima se pridružio i Dragoljub Stanković iz sela Dušanovo, koji je juče kolima hitne pomoći prebačen u bolnicu zbog iznemoglosti.

Stanković je kazao da se oseća dobro i da će ostati sa kolegama sve dok iz Beograda ne stigne delegacija od 60 rezervista, koja ispred Vlade Srbije očekuje informaciju o tome da li je vlada prihvatila zahtev o isplati ratnih dnevnica.

On je rekao agenciji Beta da su se u njegovoj bolničkoj sobi jutros pojavila tri predstavnika žandarmerije i pokušala da razgovaraju s njim.

"'Gde si, brate, kako si, brate', pitali su me, a ja sam izašao iz sobe i u prolazu im rekao da nismo više braća. Onda su me zamolili da ih ne tužim zbog toga što sam tokom akcije Žandarmerije 18. marta dobio debele batine pored autoputa Beograd-Skoplje", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.