Izvor: JUGpress.com, 03.Apr.2017, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktor ga naterao da sam napusti školu

LESKOVAC

Profesor Mimčilo Conić već 15 meseci vodi sudski postupak protiv direktora Trgovinsko-ugostiteljske škole zbog mibinga

Kako kaže Mimčimo Conić, sada već bivši profesor Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu, maltetiranje i šikaniranje od strane direktora škole Gradimira Ilića je počelo čim se zaposlio u ovoj školi. Bio je jedini kandidat na konkursu, iako se tražio profestor sa >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << 50 posto radnog vremena, on je u rešenju dobio 30 posto, tvrdi Conić.

-To je krenulo od samog početka, bio sam mlad, ambiciozan, želo nešto drugačije. Non-stop sam vodio decu na takmičenja o svom trošku i o trošku sponzora. Škola mi nikada nije obezbedila ni namirnice za rad.  Bio sam trn u oku zbog rezultata koje sam donosio školi. Od početka sam non-stop dobijao pretnje od direktora, verovatno se plašio da ću da mu uzmem fotelju, zbog svoje ambicioznosti i činjenice da sam tamo jedini diplomirani menadžer gastonomije, kaže za Novu Našu reč Momčilo Conić.

Momčilo kaže da je tokom 2014. godine bio izložen stalnom mobingu, ali da je kulminiralo kad mu je diretkor zabranio učešće na takmičenju u Istambulu. Zbog stresa, doživeo je šok i proveo na neurologiji devet dana. Posle tromesečnog bolovanja vratio se na posao, očekujući da će nakon poslednjeg događaja situacija da se smiri. Međutim, pritisak je bio sve izraženiji i otvoreniji, tvrdi on.  Kontrole psihologa i pedagoga po nalogu direktora postale su sve učestalije.

U jednoj godini sam imao 187 puta posetu u nastavi, kaže Momčilo i objašnjava:

-Tokom dana imamo blok od šest časova, koje posećuju psihilog, pedagog ili pomoćnik direktora. Kontroliše se sve, da li sam imao pripreme, da li đaci nose kape i drugo. Takve kontrole nisu imаle druge moje kolege. Taj pritisak je kulminirao ugradnjom kamere u kabinetu kulinarstva.

Conić se te godine obratio Vintamološkom društvu iz Beograda, od kojih je zatražio pravni savet. Oni su ponudili da se spor reši mirnim putem, pregovorima, posredstvom medijatora, ali direktor škole, kako kaže,  nije hteo ni da uđe u tu priču. Obratio se i centru Stop-mobing Niš, i oni su pokušali medijaciju, što nije uspelo.

Na pitanje u čemu se, osim, kontrola, ogledalo šikaniranje od strane direktora, Conić odgovara:

-Precrtavao je moje rubrike u dnevniku, vređao me, da sam nepismen, da sam karakterna nula, izdizao je dnevnik pred učenicima, koji su na sudu to i posvedočili, uz medicinsku dokumentaciju koja prati sve to, i nezakonito rešenje o radu. U tom rešenju dobijam „ostale poslove po nalogu direktora i pomoćnika direktora“. Ovi poslovi po nalogu direktora obuhvataju više sata, 70 do 80 posto radnog vremena, dok za nastavu ostaje 20-tak posto. To je, maltene, moje izbacivanje iz nastave. U rešenju je bio i opis „obilazak đaka na terenu“, što je van ikakve pravne regulative.

Kada je Coniću juna 2015. umro tast, direktor škole Gradimir Ilić poveo je disciplinski postupak protiv njega zbog nejavljanja na poslu. Međutim, budući da je 50 posto radnog vremena imao u vučjanskoj  školi, ispostavilo se da tih dana nije ni imao nastavu u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi. Conić dalje kaže da je za poslednje tri godine dobio tri četiri naloga direktora po kojima je trebao da se izjasni,  a protiv njega je vođeno i nekoliko disciplinskih postupaka. Međutim, ni jedan od tih postupaka nije pravosnažno okončan, svi su ostalaji nezavršeni.

Budući da se direktor uvek pozivao na interne pravilnike  koje je donela škola i školski odbor, Conić se obratio povereniku za infromacije od javnog značaja i, na njegovu intevenciju, posle godinu dana, dobio je deo traženih dokumenata. Obraćao se i zaštitniku građana, koji je reagovao dopisima školi i direktoru. Na svako novo rešenje o strukturi radnog vremena, kojima mu je, po njegovoj tvrdnji,  sve više oduzimana nastava, obraćao se školskom odboru, kao drugoj instanci. Samo povodom jednog njegovog dopisa školski odbor je zasedao, dok su ostali dopisi ignorisani, kaže Conić. A zadatak školskog odbora upravo je ili da potvrdi odluku direktora, ili da je preinači, kako bi oštećeni mogao da se žali daljim isntancama.

-Septembra 2015. na početku školske godine dobio sam rešenje kojim sam praktično izbačen iz škole, iako sam jedan od prosvetnih radnika koji je školi doneo najviše medalja i ostvario izuzetne rezultate. Na novo rešenje o strukturi radnog vremena sam se žalio, ali nisam dobio odgovor direktora. Na osnovu prava na pristup informacijama od javnog značaja ponovo sam tražio rešenja o tome kako je ostalim kolegama podelio časove, jer nas 11 radi u aktivu kulinarstva, ali to rešenje nisam dobio. Usledilo je novo rešenje o strukturi radnog vremena, gde je od novembra izbačeno i ono malo nastave koje sam imao, a protiv mene je, navodno zbog nekorektrog rada, pokrenut novi disciplinski postupak, kaže Conić.

Nakon toga, tokom decembra Momčilo je bio na bolovanju, da bi ga januara 2016. dočekalo novo rešenje kojim je kompletno izbačen iz nastave, a njegov rad se svodi na „obilazak terena“.

-Tražio sam pojašnjenje tog rešenja. Tada počinje totalna izolacija od ostalih kolega, na koje je direktor vršio pritisak i zabranjivao im da sa mnom razgovaraju, da piju kafu. Pokušao je da me totalno izoluje, što ja psihički više nisam mogao da izdržim, pa sam potpisao dobrovoljni raskid radnog odnosa januara 2016, a 25. januara sam pokrenuo tužbu za mobing i zlostavljanje na radu, kaže Momčilo.

Momčimo Conić kaže da se za sve ovo vreme nije obraćao prosvetnoj inspekciji, i objašnjava zašto:

-Ova inspekcija nema ingerencije u celoj toj priči a, drugo, činjenica je da našem prosvetnom inspektoru dva deteta rade u toj školi, što govori samo za sebe.

Conić se obratio i Agenciji za borbu protiv korupcije zbog nepotizma u školi jer je, kako kaže, direktor Gradimir Ilić, za 10 godina koliko je na toj poziciji, zaposlio sedam članova svoje familije.

-Snaju je postavio za šefa poslastičare sa medicinskom školom, brata od strica za šefa školskog restorana, sin je zapošljen kao lice odgovorno za bezbednost procene akta rizika, bratanac predaje ekonomsku grupu predmeta… svi su oni dobili posao u prethodnih desetak godina, i to na vodećim pozicijama u školi.  Očekujemo da Agencija donese meru razrešenja direktora, kako on ne bi više mogao da se pojavljuje na suđenju. Ja sam tužio direkotra kao mobera, ali je tu škola kao pravno lice.

Conić ukazuje na paradoksalnu činjenicu da je školski odbor direktoru Iliću dozvolio da angažuje pravnog zastupnika i angažuje institut za supeveštačenje njegove dokumentacije, za šta škola treba da plati 105.000 dinara. Uz to, svaki prekršaj nedostavljanja tražene dokumentacije škola plaća 27.000 dinara, naglašava Conić.

-Dokazi su na mojoj strani, 70 posto medicinskog veštačenja, dok on sada traži superveštačenje.Poslednje ročište bilo je 12. feruara, a naredno je zakazano za 2. april. Po zakonu, u roku od 90 dana trebalo je da se okonča prvostepeni postupak, a drugostepeni pred Apelacionim sudom u roku od 60 dana. A ovaj postupak traje od januara prošle godine, znači 15 meseci. Tražili smo zbog pristrasnosti izuzeće sudije Žikice Nešića, ali ga nismo dobili, jer je on predsednik veća, pa nije hteo da sam sebe izuzme.

Momčilu je od 16. januara, kako kaže, zbog podnete tužbe, po nalogu republičkog prosvetnog isnpektora, prestao radni odnos i u vučjanskoj školi, gde je imao 30 posto radnog vremena. Sada radi na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, ali na reizbornom mestu, na pet godina, tako da više nije u stanom radnom odnosu u prosveti.

ekipa Nove Naše reči

DIREKTOR

Direktor Trgovinsko-ugostiteljske škole u Leskovcu Gradimir Ilić odbio je da komentariše ovaj slučaj do okončanja sudskog spora. On smatra da „nije u redu“ davati bilo kakve izjave o slučaju, do njegovog sudskog epiloga.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.