Dinkić: Protest zbog protekcionizma BiH

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Jun.2009, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Protest zbog protekcionizma BiH

LESKOVAC - Potpredsednik Vlade Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje, koji je usvojen u Bosni i Hercegovini, protekcionistički i suprotan pravilima CEFTA i povodom toga najavio konsultacije u Vladi Srbije.

"Mi ćemo o tom zakonu imati konsultacije u Vladi, a imamo nagoveštaje da će i druge zemlje, potpisnice CEFTA sporazuma, uložiti proteste, kako CEFTA tako i drugim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizacijama", rekao je Dinkić novinarima u Leskovcu.

On je ocenio da bi zatvaranje u unutrašnje granice možda moglo pomoći na kratak rok, ali da će na duži rok izazvati kontraefekte i da će BIH od toga samo imati štete.

Dinkić je izrazio uverenje da će i BIH uvideti da je usvojeni zakon pogrešan i ipak omogućiti sprovođenje CEFTA sporazuma, jer on donosi koristi svima u regionu.

Bez kontramera članica Cefte

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje u BiH, koji je juče usvojen u Predstavničkom domu parlamenta BiH, narušava uobičajena pravila postupanja kako u okviru Cefte, tako i u međunarodnim odnosima, ocenjeno je na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva ekonomije Crne Gore i ambasada potpisnica Cefte - Srbije, Hrvatske, Makedonije, BiH.

Na ovom sastanku, kojem je prisustvovao i predstavnik Evropske komisije, istaknuto je da uvođenje kontramera nije u duhu Cefte i da je usvojeni zakon u suprotnosti sa završenim pregovorima o daljoj liberalizaciji poljoprivrednih proizvoda i da posebno ne ide u prilog strateškoj opredeljenosti regiona prema daljim integracijama u EU.

Učesnici sastanka su zaključili da se rešenje mora tražiti u duhu Sporazuma i međunarodnih pravila, a ne uvođenjem kontramera koje će kršiti taj sporazum.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zakon o zaštiti domaće proizvodnje suprotan CEFTA

Izvor: S media, 19.Jun.2009

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić ocenio da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je donet u Bosni i Hercegovini "protekcionistički i suprotan CEFTA ugovoru". ..Dinkić je rekao da u Vladi Srbije tek predstoje konsultacije o tom zakonu i da...

Nastavak na S media...

Dinkić: Zakon BiH suprotan CEFTA

Izvor: EMportal, 19.Jun.2009

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić ocenio je danas da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je donet u Bosni i Hercegovini protekcionistički i suprotan CEFTA.

Nastavak na EMportal...

Moguće protivmjere

Izvor: Capital.ba, 19.Jun.2009

ZAGREB,  Hrvatski ministar poljoprivrede Božidar Pankretić najavio je danas da bi Hrvatska mogla da uvede protivmjere BiH, ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko ne povuče Zakon o zaštiti domaće proizvodnje unutar CEFTA Sporazuma koji je usvojio parlament BiH. On je rekao da će Ministarstvo...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.