Dijalektika uma i srca Jelene M. Ćirić, srpske pesnikinje iz Praga

Izvor: juGmedia, 06.Avg.2016, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijalektika uma i srca Jelene M. Ćirić, srpske pesnikinje iz Praga

LESKOVAC – Svoju poeziju vidi kao poeziju u svojstvu duševnih i duhovnih sprega, poseže za tumačenjem odnosa tela i duha, Erosa i Tanatosa. I koliko god telo bilo u vlasti Erosa, koga Jelena kao žena uznosi, sofisticirana erotika se uvek oglašava kroz vidljive metamorfoze, kroz telo i duh. Posebno kad je žena podsticaj, izazov ili priviđenje…“

Ovako je o poeziji Jelene M Ćirić govorila sinoć profeosr Tamara >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Stojanović u Klubu čitalaca knjižare „Stošić” u Leskovcu, gde je održana promocija književnog stvaralaštva ove srpske poetese koja živi u Pragu.

Rodom iz Požarevca, diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Živi i stvara u Pragu. Piše, pretežno, ljubavno-erotsku poeziju, mada se slobodno može reći da se veći deo njene poezije temelji na tradiciji ali je ona veoma vešto inovira brzom rimom, smenom slika i udarom zvuka.

Autor je dve samostalne knjige poezije, „ŽAR“ (2011.) i „NAISKAP“ (2013.), koautor knjige poezije „JA, TI, ON I ONA“ (2012.), kao i jedne koautorske knjige u elektronskoj formi (M. Gogov, M. Korolija, J. M. Ćirić, 2012.). Član je Udruženja književnika Srbije, umetničke grupe ‚,ARTE” iz Beograda i Udruženja građana ‚,Lastavica” iz Praga.

O književnom stvaralaštvu Jelene Ćirić govorila je Tamara Stojanović, profesorica srpskog jezika i književnosti, pisac i književni kritičar, dok se Zoran Jovanović, pesnik iz Leskovca pobrinuo da na sebi svojstven način, uvede u priču i zainteresuje sve prisutne ljubitelje lepe pisane reči.

Pored autorke, stihove je govorila i Radmila Kocevsa, glumica iz Vranja.

‚,Zadovoljstvo mi je da vam predstavim svoju dugogodišnju prijateljicu, koja se je odazvala na moj poziv, da gostuje u Leskovcu. Nadam se i na zadovoljstvo publike”, ukratko je, ovim rečima,  Zoran Jovanović otvorio promociju.

Publika je uživala u stihovima Jelene Ćirić a među njima se je našao i primetan broj eminentnih imena leskovačke književne scene kao i veliki broj članova potske grupe „Poezija 016”.

U muzičkom delu nastupili su Bogdan Jovanović (violončelo) i Jelena Pejić (violina), koji su svojim interpretacijama, dodatno, oplemenili prostor te samim tim potvrdili i opravdali svoje prvo mesto na evropskom muzičkom takmičenju.

Da su se domaćini, leskovački pisci, zaista potrudili i srdačno dočekali pesnikinju iz Praga potvrđuje i ona sama:

Kao neko ko mnogo putuje i ko se kreće u različitim kulturama i tradicijama i samim tim i nasleđem  u sveri umetnosti, kao neko ko je imao tu čast i privilegiju da se nađe, kako bih rekla na mnogim pompeznijim i zvučnijim mestima, ja zaista moram reći ono što osećam, što dolazi direktno iz srca, a što je inicirano i samim moji poreklom. Govorim, dakle, o atmosferi, koja se na trenutak osetila pravom mediteranskom, o toj spontanosti na relaciji ja-pisac i publika-ljubitelji poezije i otvorenosti samih Leskovčana za nova poznanstva i, nadam se, neke nove književne susrete.”

Dejan Ristić

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.