Devojka vodi zadrugu, pune hladnjače i sigurna isplata

Izvor: RTS, 27.Jul.2019, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Devojka vodi zadrugu, pune hladnjače i sigurna isplata

U protekle dve godine leskovački kraj dobio je dvadeset novih zemljoradničkih zadruga. Ona u selu Gradašnici je posebna jer je nju osnovala dvadesetosmogodišnja devojka Milena Mitić.
Teško je shvatiti da je krhka devojka uzela u svoje ruke sudbinu čitavog, sve praznijeg, babičkog podgorja. Osnovala je zemljoradničku zadrugu i voćarima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ovog kraja omogućila siguran otkup i skladištenje.

"Neko veruje da zaista ja to radim, a neko misli da je to samo slika, ali jeste ja sam ta koja vodi sve to i koja je najviše angažovana u toj priči", kaže  Milena Mitić. 
Dragan Pejić iz Gornje Kupinovice od prvog dana je koooperant, jedan od 25. Nije ga pokolebala mladost.
"Znači nam puno, svaki dan možemo da predamo, imamo obezbeđen prevoz, imamo sigurnu isplatu", kaže Dragan.
Ekipa RTS-a Milenu je zatekla na imanju Gorana Miloševića. Trenutno se bere kupina, na dva hektara gaji i maline, šljive, višnje. Petsto metara nadmorske visine idealni su za dobar kvalitet i rod voća.
"Džaba vama, sve odradite ako nemate kome da predate ili gde da date, kupina je dobro rodila, malina ova remutantna nije loše, imam mlad zasad, višnju, šljivu, videćemo", kaže Goran.
O dobrom poslovanju Zemljoradničke zadruge svedoče puna hladnjača i prošireni kapaciteti uz pomoć države. Nije zanemarljivo iskustvo i podrška porodice. Milenin otac je jedan od 11 zadrugara.
"Imali smo problem da nemamo gde da predamo, puni kapaciteti svuda, tako da nam je bolje, oseća se odmah da bolje funkcionišemo", kaže Miodrag Mitić, Milenin otac.
Do kraja godine planira da privede kraju studije prava u Nišu. Diploma u njenom životu ništa neće promeniti. Ostaje na selu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.