Deseto dete u porodici Bogdanović

Izvor: RTS, 01.Nov.2009, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deseto dete u porodici Bogdanović

U leskovačkom porodilištu, na svet je došao Lazar - deseto dete u porodici Bogdanović iz Grgurovca kod Lebana. U kući Bogdanovića, koji žive od 9.000 dinara mesečne socijalne pomoći, nema kupatila a ni kreveca za malog Lazara.

Najmlađi Bogdanović, Lazar, deseto dete Suzane i Srbe Bogdanovića, rođen sa 3.900 grama, ocenjen je najboljim ocenama. Krupna i lepa beba postala je miljenik osoblja leskovačkog porodilišta. Malom Lazaru je, ipak, najlepše u maminim rukama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Dr Mira Ivanović, načelnica ginekologije Opšte bolnice u Leskovcu, kaže da bi bilo lepo kada bi tako hrabrih majki bilo više na jugu Srbije. Pošto zna da Bogdanovići žive u teškim materijalnim uslovima, bila je iznenađena Suzaninim odgovorom na pitanje šta im nedostaje.

Skromna i tiha, četrdesetjednogodišnja Suzana odgovorila je kratko: "Ništa, sve imamo". Suzana nijednog trenutka nije imala dilemu da li da rodi ovo dete. Kaže kad podiže devetoro, odgajiće i ovo deseto.

Porodica Bogdanović živi u veoma teškim uslovima. Ne žale se, kažu da imaju sve što im treba: desetoro lepe i zdrave dece. Najstarija Dragana ima 20 godina, Nikola 18, Marko 16, Marija 12, blizanci Branko i Branislav su đaci prvaci, Bojan ima 4 godine, Igor 3, Dalibor dvadeset meseci, Lazar - tek nekoliko dana.

Veliku podršku i pomoć Suzani pruža najstarija ćerka Dragana. Tu je da skuva, opere, pričuva malu braću, pomogne sestri oko domaćih zadataka.

Kuća Bogdanovića u selu Grgurovcu kod Lebana ima dve sobe i kuhinju. Na jednom od propalih kauča spava dvadesetomesečni Dalibor. Pored njega će se smestiti i Lazar kada stigne kući jer kreveca nema.

Deca su kao pare - nikad dosta!

Kuća je stara, struja slaba, pokućstvo oskudno i dotrajalo. Iako mnogo toga nedostaje, Bogdanovići se ne žale. Dočekao nas je deda Slobodan. Seća se svoje babe koja je govorila da dece i para nikada nije mnogo. Samo bi voleo kad bi mogli da naprave neko kupatilo da se deca lakše operu i da snaha odmori ruke od kofi kojima dovlači vodu iz obližnjeg bunara.

Nikola i Marko sa ocem Srbom koriste svaki trenutak da u nadnici, sečom drva, zarade koji dinar za predstojeću zimu. Jedini siguran prihod ove trinaestočlane porodice je socijalna pomoć koja mesečno iznosi nešto više od 9.000 dinara.

U dvorištu se suše tek oprane štramplice i pelene. Čekaju mamu i malog Lazara. Iz porodilišta će stići i prvi pokloni. Zahvaljujući angažovanju doktorke Ivanović i direktora Opšte bolnice Zorana Ćeranića, Suzani je uručeno stotinu hiljada dinara, dar Telekoma Srbije, kompjuter i kozmetiku za bebu poklonio je "DCP Hemigal" iz Leskovca, pakete hrane "Mesokombinat", a Opšta bolnica paket s pelenama.

Pokloni će olakšati i ulepšati naredne dane deci u skromnom grgurevačkom domu, a možda će Lazarav dolazak iz bolnice značiti i početak boljeg života za celu porodicu. Čestiti i vredni Bogdanovići to svakako zaslužuju.

Imajući u vidu da se jedan broj posetilaca našeg Internet - portala javio sa željom da pomogne porodici Bogdanović, objavljujemo adresu i broj tekućeg računa:

Suzana Bogdanović, selo Grgurovce, 16.230 Lebane

Tekući račun kod Agrobanke na ime Srba Bogdanović br: 245-0210101421044-20

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.