Izvor: JUGpress.com, 06.Sep.2023, 15:07

Dani kruške po osmi put

LESKOVAC

U Vučju je održana tradicionalna manifestacija „Dani kruške“. Već osmi put po redu na ovaj način se promovišu poljoprivredni proizvođači i ova kulture, po kojoj je vučjanski kraj postaje sve više prepoznatljiv. Manifestaciju ej otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalivši se na trudu i energiji koji proizvođači ulažu da poljoprivreda ostane jedna od glavnih grana privrede u >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << leskovačkom kraju.

„Od ukupne površine zasada, pod kruškom je preko 530 hektara, što iznosi oko 10% od ukupne površine pod zasadom voća u Jablaničkom okrugu. S obzirom na to da se najveće površine pod kruškom nalaze upravo u vučjanskom kraju, naši današnji domaćini su voćari iz Vučja i okolnih mesta. Ovakve manifestacije organizuju se u cilju promocije poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda.“

Predsednik Saveta mesne zajednice Vučje Zoran Nikolić ističe da je na teritoriji grada Leskovca preko 3000 hektara pod zasadima raznog voća, po čemu stoji rame uz rame sa drugim razvijenim voćarskim krajevima u Srbiji, da kruška u Porečjanskom kraju daje dobre prinose kako po kvalitetu tako i po kvanitetu.

U okviru „Dana kruške“ organizovano je takmičenje u brzoj pripremi krušaka za kompot, na kome je najbolja bila Tanja Aleksić. Dodeljene su i razne nagrade, pa je takonagradu za najlepšu krušku dobio Ivan Nikolić iz Vučja, za najmlađeg perspektivnog proizvođača kruške proglašen je Dušan Denić iz Presečine, a Dragi Mihajlović iz Donje Bunuše ima najlepšu rakiju od kruške. Najveću površinu pod kruškom ima Ivan Milenković iz Radonjice i upravo je njegov zasad posetio i gradonačelnik nakon manifestacije. Milenković krušku prodaje kao voće, ali i kao rakiju viljamovku.

„Ove godine vremenski uslovi nisu bili povoljni da bi se dobio bolji kvalitet, ali smo ipak zadovoljni. Trenutno je u toku berba, imam šest radnika i od ovog posla može da se živi. Inače, osim kruške, moja porodica uzgaja i jabuke. Ukupno imamo četiri hektara pod zasadima.“ (kraj) IS/MS

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.