Izvor: JUGpress.com, 07.Dec.2019, 21:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani Nikolaja Timčenka: Nagrađeno delo Marte Frajnd “Pesnici u pozorištu”

LESKOVAC

Dodelom nagrade „Nikolaj Timčenko“ Marti Frajnd za nauku o književnosti u Leskovačkom kulturnom centru okončani su ovogodišnji Dani Nikolaja Timčenka. Marta Frajnd je nagradu dobila za delo „Pesnici u pozorištu“.

Jovan Pejčić predsednik Zadužbine „Nikolaj Timčenko“ podseća da se ova manifestacija održava svake godine u prvoj nedelji decembra meseca.

„Marta Frajnd >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << spada u naše značajne proučavaoce naše književnosti 19. i 20. veka, ali u okviru te šire teme, njena specijalnost je praksa i književnost, a još uže istorijska drama. Knjiga koja je jednoglasnom odlukom žirija nagrađena je knjiga o međuratnoj srpskoj drami i ona se bavi eminentnim srpsklim pesnicima koji imaju, doduše skrajnuti, deo svoga dramskog dela u opusu. Crnjanski ima melodramu „Maska“, istorijsku dramu „Konak“ o Dragi Mašin i Aleksandru Obrenoviću, metafizičku dramu „Tesla“, Momčilo Nastasijević, možda najveći srpski pesnik 20. veka, ima dve muzičke drame, otkriva se da je i Rade Drainac stalno pokušavao da piše drame, Todor Toša Manojlović ima drame… Marta Frajnd je u ovoj knjizi preispitala njihovo drugo književno umetničko stvaralaštvo, stvaralaštvo koje zahvata u polje o kome mi malo znamo ove pesnike. NJu odlikuje i nešto što nije čest slučaj kod istoričara i tumača književnosti, a to je da ume da piše. Ona svoje tekstove organizuje na jedan dramski način, tako da se srpska književnost preko ovih iinterpretacija dramskog dela opusa velikih srpskih pesnika međuratnog doba pojavilo u neovom svetlu.“

Marta Frajnd je rekla da joj nagrada mnogo znači.

„Kada čovek dobije nagradu od jedne zadužbine koja se tako zdušno bori za ime čoveka koji je godinama bio potiskivan u senku, onda ta nagrada ima dvostruku vrednost. To nisu one nagrade koje se svaki čas i svakome dodeljuju. To je nagrada od srca i prihvaćena je takođe od srca.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.