Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2021, 19:03

Dan belog štapa u Leskovcu

LESKOVAC

Alen Husić, predsednik Okružne organizacije slepih Leskovac, na konferenciji za medije organizovanom povodom Svetskog dana belog štapa, odnosno dan slepih i slabovidih lica, zahvalio svim sugrađanima na ustupcima i pažnji koju iskazuju ka slabovidim osobama.„Težnjom ka tome da nam pomognete i sagledate naše probleme olakšavate nam boravak u prostoru i kretanju. Hvala i lokalnoj samoupravi koja se maksimalno trudi da slepim i salbovidim olakša kretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << postavljanje taktilnih staza, kao i ustanovama poput muzeja koji ima postavku adektvatn za uoptrebu slepih lica.“

Husić je naglasio i da se slepa i slabovida lica i dalje susreću sa istim problemima, a kao najveći je naznačio teškoću pri zapošljavanju.

„Ja svim našim članovima savetujem da rade na svom obrazovanju i usavršavanju, na postizanju novih veština i znanja kako bi lakše pronašli svoje mesto u postojećim uslovima života i rada. Situacija jeste teška, poslodavci se retko opredeljuju da zaposle slepa i slabovida lica, radije primaju neke druge kategorije invalidnosti, jer imaju manje problema u njihovom prilagođavanju radnom mestu. Najugroženije, odnosno najteže upošljive kategorije smo mi, slepi i slabovidi, te osobe koje imaju probleme sa motoričkim funkcijama organizma. Dalje, probleme stvaraju i pojedinci koji na staze namenjene da nama olakšaju kretanje parkiraju automobil ili postave reklamne panoe.“

Povodom Svetskog dana belog štapa predstavnike Okružne organizacije slepih Leskovac je ugostila i zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević, koja je rekla da je želja lokalne samouprave da na ovaj način ukažu široj javnosti na važnost uključivanja osoba sa invaliditetom u zajednicu i na neophodnost uklanjanja svih vrta prepreka sa kojima se slepi i slabovidi susreću. Ona je podsetila i na učinak nedavno preminulog Milivoja Đokića, prethodnog predsednika Okružne organizacije slepih i slabovidih, posebno naglasivši da se radi o velikom čoveku i humanisti, koji je bio neumoran u borbi za poboljšanje položaja osoba sa oštećenim vidom i svim osobama sa nekom vrstom invaliditeta.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.