Dalekovodi padali širom Srbije

Izvor: Blic, 28.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalekovodi padali širom Srbije

Od olujnog vetra i grada, koji je u subotu posle podne zahvatio leskovački kraj, uništena su tri domaćinstva u gusto naseljenom centru sela Priboj. Nekoliko hiljada potrošača u pet sela na obroncima Suvobora u opštini Gornji Milanovac od petka po podne nema struju i telefonske veze. Kritična je situacija i u selima prema Kraljevu, gde ne rade tri dalekovoda, a najviše štete od grada pretrpele su poljoprivredne kulture u čačanskom selu Rakova.



U selu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Priboj otkačila se žica sa bandere i uz varničenje pala na jednu od zgrada, a potom se stvorila užarena buktinja u vidu lopte, koja je pržila sve pred sobom. Za petnaestak minuta ugljenisane su velike staje sa poljoprivrednim mašinama i alatkama u domaćinstvima Jovice Stojanovića, Vlastimira Stojanovića i Svetislava Cenića. Izgoreo je i krov na velikoj porodičnoj kući Cenića, a u njihovoj staji ostale su ugljenisane tri svinje i 70 tovljenih piladi. I u staji Jovice Stojanović izgorela je svinja i jedno prase. Od jakog dima, četiri starije žene zatrovale su se ugljen-monoksidom. Dvema su na licu mesta ukazali pomoć lekari Hitne službe, a dve su prebačene na odeljenje urgentne medicine, gde se oporavljaju.

- Za čas se stvorila ogromna buktinja, a mi smo je nemo posmatrali. Niko u prvi mah nije smeo da priđe da gasi požar jer je još uvek varničilo od sudara žica iznad krovova naših kuća. Posle smo se ohrabrili i počeli da gasimo, pa smo tako spasli mnoge kuće i izvukli veći deo stoke - priča Jovica Stojanović, koji, kao i njegove komšije, za svoj udes krive „Elekrodistribuciju".

- Struja je trebalo automatski da nestane pri pojavi prve varnice, ali nije. Isključena je tek kada je stigla ekipa „Elektrodistribucije". Mi mislimo da u trafo-stanici nije bilo sklopke i da je zato došlo do ovoga - objašnjavaju okupljeni meštani Priboja.

Potparol leskovačke „Elektrodistribucije" Nebojša Stanković rekao je da su njihove ekipe na terenu i da će slučaj komentarisati tek kada se utvrdi krivac.

U okolini Gornjeg Milanovca vlasnici nekoliko hladnjača u kojima se lageruje tek ubrana malina obustavili su otkup, a najugroženija je hladnjača „Etno art" u Koštunićima. Bez struje su posle nevremena praćenog obilnim padavinama, olujnim vetrom i grmljavinom ostala i pojedina sela u čačanskoj opštini. U Radarskim centrima Užice i Bešnjaja kažu da je u petak uveče ispaljen veliki broj protivgradnih raketa. U nevremenu manja oštećenja su zabeležena u selima Prislonica i Rajac, a olujni vetar je u nekim mestima lomio drveće.

U mnogim delovima Srbije i vatrogasne službe su imale pune ruke posla. Ugašeno je nekoliko požara koje su izazvali udari groma, a iz velikog broja objekata ispumpavana je voda. U Vlasotincu nije bilo požara, ali je olujni grad s kišom pričinio veliku štetu usevima, posebno u selu Lipovica. Prema navodima predsednika opštine, nevreme je oštetilo put u dužini od dva kilometra koji vodi ka tom selu, dok se u selu Skrapež izlila reka i poplavila nekoliko domaćinstava i jedan poslovni objekat. U Stajkovcu se, pak, izlila kanalizacija, koja na sreću nije ušla u kuće, a juče je vršena neophodna dezinfekcija.

Kanalizacija se izlivala po kućama

U petak uveče oko 22 sata Smederevo je zahvatilo jako nevreme s provalom oblaka koje je napravilo haos u saobraćaju. Iz ulica Vojvode Stepe i Đure Daničića, koje imaju nagib veći od 15 odsto, u centar grada slili su se pesak, šljunak i zemlja, a pritisak vode na kanalizaciju je bio toliki da su sa šahti odizani poklopci teški i više od 50 kilograma. Kanalizacija se veoma brzo zapušila u najdužoj ulici Vojvode Stepe, tako da se fekalna kanalizacija izlivala po kućama. Najgore su prošle ulice koje su prošle godine rekonstruisane sredstvima dobijenim iz fonda EU. (Beta)
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog nestanka struje bacaju se prehrambeni proizvodi

Izvor: Kurir, 28.Jun.2008

GORNJI MILANOVAC, 28. juna 2008. (Beta) - Nekoliko hiljada potrošača u pet sela na obroncima Suvobora u opštini Gornji Milanovac od juče popodne nema električnu energiju. Na tropskim temperaturama u opasnosti su namirnice u zamrzivačima i frižiderima, a proizvođači mleka koje je sinoć pomuženo...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.