DRI: Brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Leskovac

Izvor: JužneVesti.com, 15.Okt.2021, 16:58

DRI: Brojne nepravilnosti u finansijskom izveštaju Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Leskovac

Nepravilnosti u finansijskom izveštaju PSSS Leskovac za 2020. godinu utvrdila je Državna revizorska institucija, a samo neke od njih su to što ta služba nije uplatila najmanje 50% ostvarene dobiti za 2019. godinu, što su po Zakonu u obavezi, dok su osnovni kapital prikazali više nego što stoji u osnivačkom aktu društva. Ukupno je dato 6 preporuka i očekuje se da PSSS dostavi izveštaj o otklanjanju nepravilnosti. >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com <<

Zbog svih pronađenih nepraviilnosti revizori su dali "mišljenje sa rezervom" o finansijskim izveštajima PSSS Leskovac, a kako stoji u izveštaju DRI, to društvo iskazalo je osnovni kapital za 560.000 dinara više nego što stoji u osnivačkom aktu, a nisu uplatili ni 666.000 dinara, koliko iznosi polovina dobiti za 2019. godinu.

Dodaju i da je PSSS bez pravnog osnova u budžet Republike Srbije uplatila 1,6 miliona dinara zbog umanjenja rada zaposlenih, ali i da su u finansijskim izveštajima, u okviru nekretnina, postrojenja i opreme, iskazali vrednost zemljišta od 1,5 miliona dinara i građevinske objekte u iznosu od 4,6 miliona dinara na kojima u katastru nepokretnosti nema upisano pravo korišćenja, niti neko drugo stvarno pravo.

Neslaganja su pronađena i u zemljištu koje ta služba poseduje, a pogrešno su prikazivali prihode od subvencija, premija i donacija.

Društvo je u finansijskim izveštajima umesto nematerijalne imovine iskazalo nekretnine, postrojenja i opremu u iznosu od 400.000 dinara, umesto drugih potraživanja iskazalo odložena poreska sredstva u iznosu od 401.000 dinara i umesto prihoda od premija, subvencija, dotacija, donacija i slično iskazalo pasivna vremenska razgraničenja u iznosu od 1,3 miliona dinara, što nije u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru za privredna društva, zadruge i preduzetnike - kažu u izveštaju.

Revizori su dali 6 preporuka, a PSSS je u obavezi da dostavi izveštaj otklanjanju utvrđenih nepravilnosti i dokaze o postupanju po svim preporukama.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.