Izvor: JUGpress.com, 27.Apr.2021, 17:49

Cvetanović ponovo predsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga

LESKOVAC

Na 32. sednici skupštine osnivača Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga po treći put je izabran na funkciju predsednika skupštine ovog društva gradonačenik Leskovca Goran Cvetanović. Njega je predložio predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović. Zahvaljujući se na poverenju Cvetanović je obećao da će se, kao i do sada, truditi da opravda ukazano poverenje.

„Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << plan rada usmeren je na konkretnu podršku jedinicama lokalnih samouprava iz Jablaničkog i Pčinjskog okruga u oblasti regionalnog i lokalnog ekonomskog razvoja i razvoja preduzetništva u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju. U narednom periodu Centar za razvoj će raditi na realizaciji prekogranične saradnje. Očekujemo završetak projekta Magija sinergije, čiji je cilj zajedničko delovanje na razvoju turizma i to na polju povezivanja festivala, izrade zajedničkih politika razvoja turizma i novih turističkih proizvoda. Očekuje se i početak realizacije projekta „Povezivanje bisera’’. Projekt se fokusira na popularizaciji kulturnih i prirodnih resursa za zajednički razvoj održivih turističkih proizvoda i destinacija. U ovom projektu su uključene sve opštine i gradovi Jablaničkog i Pčinjskog okruga, ostali partneri su Opština Kriva Palanka iz Severne Makedonije i Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Opšti cilj projekta je podsticanje mogućnosti za poboljšanje kvaliteta i vidljivosti regionalnih prekograničnih turističkih ponuda kapitalizacijom i boljim korišćenjem prirodnog, kulturnog i istorijskog nasleđa.“

Cvetanović je najavio i saradnju sa dijasporom i njihovo povezivanje sa opštinama Jablaničkog i Pčinjskog okruga i dodao da je u protekle četiri godine realizovano preko 20 projekata čija je vrednost preko 7 miliona evra.

Na sednici je izabran i potpredsednik Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, a ovu funkciju će u narednom periodu obavljati gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković. Njegova želja je da Centar u narednom periodu ova dva regiona spoji u jedno telo, jednu dušu.

„Smatram da imamo ljudskih kapaciteta da to ostvarimo. Inače, naročito bih se osvrnuo na onaj deo plana koji se odnosi na dijasporu, jer smatram da je ova kovid kriza pokazala da tamo preko granice nije tako bajno i sjajno kao što je ovde u Srbiji, a mi treba da damo mogućnosti da ti ljudi dođu i da svoje znanje i veštine, i investitorske sposobnosti pretoče u naš region, jer smatram da su ova dva regiona jedno te isto.“

Na sednici je podnet i izveštaj o radu, kao i finansijski izveštaj za 2020. godinu od strane direktorka Centra Dragane Belenzade.

„Projekat koji je uspešno realizovan uprkos pandemiji koja nas je zadesila je Inovativni impuls finansiran od strane EU PRO-a. Fokus je bio saradnja sa mladim preduzetnicima i malim start ap kompanijama. Uspeli smo da projekat uspešno implementiramo. Započet je i projekat Magija sinergije finansiran od strane IPA programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, uspešno je realizovan i ove godine aktivnosti privodimo kraju. Projekat je vezan za razvoj turizma. U 2020. je započet i projekat Link ap Srbija 2, koji je finansiran od strane austrijske razvojne agencije ADDA i usmeren na razvoj lokalnih samouprava, odnosno mogućnosti da svoje potencijale i investicione mogućnosti predstave dijaspori.“

Prisutnim članovima skupštine prikazan je i kratki promotivni film i potencijalima Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.