Izvor: JUGpress.com, 10.Jun.2020, 18:21

Cvetanović obilazio Donji Bunibrod

LESKOVAC

Gradonačelnik Goran Cvetanović posetio je Donji Bunibrod, selo udaljeno šest kiloometara od Leskovca, gde je u toku izgradnja novih prostorija mesne kancelarije, jer je prethodna, zbog dotrajalosti, srušena. On je podsetio da je jedan od ciljeva lokalne samouprave da, pored većih i kapitalnih investicija, realizuje i manje.

„Za naše >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << stanovnike su i ti manji projekti jako važni. Meštanji Donjeg Bunibroda i lokalne samouprave su uložili 900.000 dinara kako bi ova zgrada dobila svoj sjaj. Biće ovo lep i funkcionalni objekat koji će biti centar okupljanja, gde će se donositi odluke o razvoju sela, organizovati razne radionice, sastanci, sportski događaji i proslave.“

Jelena Kocić, koja se nalayi na poslnaickoj listi SNS, je naglasila da je u ovom selu poslednjih godina dosta toga urađeno, da je na samom ulasku u selu zamenjena ograda na mostu, na mestu nekadašnje divlje deponije je sada uređen plato sa klupicama, mobilijarom i sportskim terenom, a biće uskoro uređen i kanal Tulovske reke, koja preti poplavama posle svake veće kiše.

Gradonačelnik je posetio i domaćinstva Jovana Markovića i Marine Petković koja se već 16 godina bavi pčelarstvom. Zahvaljujući velikoj upornosti, ali i ljubavi prema ovom pozivu, bez koje kako sama kaže ne bi bilo ničeg, Marina je danas postala osoba koja neretko drži predavanja o pčelarstvu na raznim sajmovima poljoprivrede. Poseduje sto košnica, a med plpasira širom Srbije i okruženja. Pravi i razne preparate od meda, kao što su polen, matični mleč, propolis, vosak, sapune… Tu je i odgoj matica, matičnjaka i rojeva koje prodaje ostalim proizvođačima.

„Pčelarstvo je poziv gde sam pronašla sebe i to preporučujem svima koji vole prirodu i mir. Ovde nema užurbanosti, nema adrenalina… Opet, dešava se da godine ne bude dobre, da loše vreme utiče na količine meda koje pčele naprave, ili kada neoprezni voćari hemijskim preparatima tretiraju voće u vreme svetanja, pa stradaju pčele… Zato sam ja posao unapredila i razvila, tako da imam širok spektar proizvoda, nije tu samo med…“

Jovana Marković je limar čija radionica postoji od 1968. godine i koji proizvodi šporete i furune. Godišnja proizvodnja je oko 600 furuna i oko 200 šporeta i plasiraju ih preko pijaca i vašara u Srbiji.

„Već treća generacija je stasala da preuzme posao“ naglašava Marković.

„Stariji sin je na Elektronskom fakultetu i nadam se da će po okončanju istog, da se vrati i da svojim znanjem unapredi proizvodnju.“

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.