Cvetanović: Deci sam doneo sunce

Izvor: JUGpress.com, 04.Maj.2018, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetanović: Deci sam doneo sunce

LESKOVAC

To što je posetio danas Osnovnu školu “Nikola Skobaljić” u Velikom Trnjanu bila je prilika da gradonačenika Leskovca Gorana Cvetanovića priupitamo o tome da li će  gradska vlast rešiti neki od problema koji postoje a vezani su za školu i ovo selo, kao što to radi u drugim delovima teritorije grada.

JUGpress : Govorili ste o legalizaciji školskih objekata. Kako je to regulisano, ko će da >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << plaća legalizaciju?

GC: Mi uvek dajemo sve od sebe, ali uvek mora da postoji plan i mora da postoji budžetsko studiranje. Zato blagovremeno pokušavamo da direktore i rukovodstvo usmerimo da na vreme  možemo da planiramo svaku budžetsku godinu. Vrlo često se zbog toga dešavaju baš ovakve situacije, ako neko pripremi dokumentaciju da rebalansom onda definišemo. Sve troškove plaća lokalna samouprava . Škola nema mogućnosti, jer Ministarstvo prosvete 96% svog budžeta izdvaja isključivo za plate, materijalni troškovi su minimalni, tako da se škole oslanjaju isključivo na budžete lokalne samouprave.

JUGpress: Deca koja idu do četvrtog razreda u izdvojeno odeljenje ove škole u Gornjoj Jajini, zbog lošeg puta izmedju Velikorg Trnjana i Palikuće, od petog razreda putuju u Leskovac, ne dolaze u matičnu školu. Da li postoji neka ideja da se reši ovaj put koji bi pomogao ne samo deci već i gradjanima  jer bi spojio i sela s ove i te strane reke Veternice?

GC: Mi smo već rešili drugi deo puta sa Vučjem, Vučje ima dva puta, ovaj je u mnogo lošem stanju. Ali,  samo u toku prošle nedelje mi smo završili sedam kilometara puta za Bogojevce, što znači više nego sve lokalne samouprave u zadnjih 20 godina. Ne može da se stigne na sve strane, ali ja svakog dana sa svojim timom vas iznenađujem sa nečim što može da osnaži i privredu, ekonomiju i infrastrukturu. Radimo na tome da ove godine uradimo put prema Vlasotincu i taj deo kompletno rešimo, ali se nadam da ćemo u ovom mandatu, znači u toku iduće godine završiti i ovaj deo puta o kome pričamo.

JUGpress: Šta ste Vi, kao dobar domaćin grada , doneli danas deci u ovoj školi?

GC: Nisam ništa doneo. Doneo sam samo sunce, lepo raspoloženje i osmeh. Jedan sam od retkih, da ne kažem jedini gradonačelnik koji je postio sve škole. I ono što je najbitnije da znamo šta smo uložili ovde u školu i znamo šta ćemo tek da radimo. Mislim da je to dovoljno za nastavak dobrog uspeha ove dece.

JUGpress:  Da li postoji neka ideja da se pomogne oko rešavanja zgrade stare škole i dela koji je u centru sela i umnogome bi pomogao društveni, socijalni i sportski život ljudi koji žive ovde? To se već radilo u drugim mesnim zajednicama.

GC: U svakom mestu i svaka zgrada i svaki objekat, ali objekti su možda primarni, ali je najbitnije je da li ima dece, da li ih ima dovoljan broj. Uvek se gleda samo jedna strana, da li je deci potrebno, uvek je potrebno. Da li su potrebni kulturni događaji, jesu, ali treba to neko da isfinansira. Pa kad vi malopre kažete za medije, a vi gledate da grad Vranje plaća tri miliona dinara, da neki drugi gradovi plaćaju po dva miliona, po milion dinara, a grad Leskovac izdvaja 20 miliona, a zahtevi svih mediji su 109 miliona. Pa vi onda vidite koliko su nerealni zahtevi, tako je i u životu. U svakom mestu gde ništa nije rađeno. . .Ovo Trnjane nije imalo vodu decenijama, uspeli smo vodu da dovedemo, školstvo funkcioniše, zdravstvene ambulante grad finansira 20 miliona dinara da bi lekari mogli da rade u svim mestima i da bi mogli da pokrijemo teritorijalno sve ono što je potrebno. Svi kulturni centri u svim mestima su renovirani i adaptirani. Kao što ste i videli biblioteka 500.000 dinara da se obnovi fond knjiga. Sve sfere života potpuno pokrivamo, ali, jednostavno, potreban je protok vremena i potrebno je ono. . . Ako ste primetili, Nemačka, ako pogledate Francuska, ako pogledate lokalne uprave u Sloveniji, tamo imate kontinuitet lokalne samouprave koja traje i 20 godina i tu su najveći rezultati. Zato što oduvek imate nekog ko je domaćin, a domaćinski je da vratite sve obaveze koje ste nasledili i koje je neko napravio. I kad god sam ja bio deo odgovornosti sa svojim timom, obaveze su kompletno vraćene i napredak se video. A onda dođu drugi i opet prave začarani krug, prave obaveze i mislim da je ovaj ciklus potpuno stao i da ćemo sada imati kontinuitet odgovornosti gde ćemo sve ove obaveze i sva očekivanja građana u potpunosti da ispunimo.

JUGpress: Da li iz Vašeg odgovora može da se zaključi da ne postoji ideja da se reši to centralno mesto u mesnoj zajednici koja se nalazi na samo šest kilometara od Leskovca?

GC: Nema veze da li šest kilometara ili 46, koja je razlika,  osim što je to mesto gde Vi živite i gde ste rođeni.

Ako Vi mislite da ste neki novinar iz tog mesta i da ja zbog toga treba da potenciram da to mesto treba da ima prioritet, potpuno ste nerealni. Sva mesta su mi potpuno jednaka, imamo ih 144, najviše na nivou čitave Srbije i želimo u svakom mestu da se vidi pomak i poboljšanje uslova kako za decu, tako i za odrasle.

JUGpress: Da li bi se nešto uradilo kad bih se ja odselila iz ovog sela?

GC: Vi ste se već odselili, već živite u Leskovcu. Imate tamo stan.

JUGpress: Ne živim, imate pogrešne informacije . Zar ne treba to da se uradi zbog ove dece i meštana?

GC: Ja sam vam dao odgovor, a Vi ako ste nezadovoljni odgovorom to je već vaš problem.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.