Cvetanović : Centar za razvoj u minusu od 28.000 evra a Leskovac duguje za članarinu 3,5 miliona

Izvor: JUGpress.com, 29.Jun.2017, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetanović : Centar za razvoj u minusu od 28.000 evra a Leskovac duguje za članarinu 3,5 miliona

LESKOVAC

Finansijski izveštaj Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je pokazao da je u minusu od 28.000 evra odnosno 3,5 miliona dinara, tvrdi gradonačelnil Leskovca i nedavno izabrani predsednik Skupštine Centra Goran Cvetanović .

On je rekao i da su “preduzete odgovarajuće mere”  kako bi se regulisalo poslovanje Centra za razvoj.

“Uradili smo kadrovske promene. Naredni korak koji ćemo preduzeti da bi Centar što uspešnije poslovao, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << jeste 20 odsto manje plate. Ranijoj direktorki, Biljani Stanković, plata je bila 1.000 evra. Smatramo da u situaciji kada imaju gubitak od 28.000 evra, plata mora da bude 20 odsto manja i direktoru, kao i upošljenicima, da bi korektnije i kvalitetnije radili. Ukoliko Centar u narednom periodu ne ostvari dodatne prihode, primaće minimalnu zaradu na nivou Republike Srbije.”

Minus Centra za razvoj je uslovljen neisplaćenim ugovorima, službenim dnevnicama u zemlji i inostranstvu, zaradama zapošljenih za maj mesec, nedostatkom odobrenih projekata, kao i neuplaćivanjem ugovorenih obaveza od strane osnivača , rekao je Cvetanović.

Kao jedan od glavnih problema u proteklom periodu bio je nedostatak saradnje Centra za razvoj sa lokalnim samoupravama.

“Kao propust bih naveo nedovoljan broj projekata koji je realizovan na području grada Leskovca. Greška u odredjivanju kvaliteta poslovanja doveli su do toga da u periodu od 2013. godine do sada, samo dve ili tri opštine potpuno ispune ugovorenu obavezu prema Centru” ,  dodao je Cvetanović.

Kako direktorska plata, tako i plate zapošljenika u potpunosti zavise od realizovanih projekata, rekla je nova direktorka Centra za razvoj, Dragana Belenzada.

Objasnila je bilo situacija kada Centar za razvoj uopšte nije imao dodatne izvore prihoda kroz projekte , kada su svi zaposleni, uključujući i direktorku, bili na minimalcu.

Zarade su prilagodjavane rezultatima Centra, rekla je Belenzada.

Na pitanje novinra JUGpressa da li se grad Leskovac nalazi medju osnivačima Centra koji nisu uplaćivali članarinu, koliki je taj iznos i kada će biti uplaćen, Cvetanović je rekao da Leskovac duguje 3,5 miliona dinara.

“Prva rata će biti uplaćena već u toku tekućeg meseca”, obečao je on.

Cvetanović je imao primedbe i na angažovanje Centra za razvoj u gradu Leskovcu.

“Za četiri godine uradjen je samo jedan, simboličan projekat, a nemoguće je uplaćivati sredstva, ako nemate povratnu spregu. To mora biti dvosmerna ulica”, rekao je Cvetanović koji smatra da je “potrebno  definisati projekte od značaja i u tom pravcu delovati”.

Zadatak Centra za razvoj je da u što kraćem roku ostvari korektnu saradnju sa osnivačima odnosno sa opštinama. Na taj način će i rezultati njihovog rada biti vidljivi gradjanima Jablaničkog i Pčinjskog okruga, smatra Cvetanović.

Na pitanje JUGpressa ko je odgovoran za tu nesaradnju, Centar za razvoj ili pak ljudi u upravi Leskovca, koji su zaduženi za projekte, Cvetanović je rekao da je to “pola-pola” i da “na sebe preuzima pedeset posto odgovornosti za to”.

Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga je ranijih godina realizovao značajne projekte sa ambasadom Austrije a nova direktorka kaže da će ta saradnja biti nastavljena, kroz saradnju sa Geografskim fakultetom u Beogradu , na kome se upravo danas održava sastanak na tu temu, na koji niko iz Centra nije otišao, zbog zakazane sednice Skupštine.

U Centru tvrde da su 3,5 miliona dinara, koje je Cvetanović naveo kao “dug”  zapravo namenjeni dobitnicima grantova za mašine po projektu i da na tom podračunu ima mnogo više para.

Kažu i da je, po zakonu, članarina obaveza osnivača i da služi za operativne troškove i da , takodje po zakonu, Centar za razvoj Jabalničkog i Pčinjskog okruga ne sme da vrši usluge za osnivača na ime članarine.

Skupština osnivača Centra za razvoj odlučuje kolika će biti visina plate direktora a neki do člnaova te skupštine su nam rekli da na predhodnoj sendici nije doneta nikakva odluka o smanjenju plate nove direktorke i zaposolenih.

A prema  podacima do kojih je došao JUGpress , dug osnivača, to su Leskovac i Vranje i sve opštine u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, samo u 2017 . godini iznosi  9,5 miliona dinara .

Svoju osnivačku obavezu do sada su redovno izmirivali jedino Surdulica, Vladičin Han, Trgovište i Vlasotince

.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.