Izvor: JUGpress.com, 10.Jan.2020, 09:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvajmo životnu sredinu – zbrinimo opasan otpad

LESKOVAC-VUČJE

Nevladina organizacija ,,Porečje“ iz Vučja, u saradnji sa Odeljenjem za životnu sredinu Grada Leskovca, sredstvima Fonda za zaštitu životne sredine grada pokreće projekat ,,Čuvajmo životnu sredinu – zbrinimo opasan otpad”.

Ciljevi projekta su zaštita životne sredine kroz sprečavanje nepravilnog odlaganja ambalažnog >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << otpada koji nastaje u poljoprivredi, jačanje svesti lokalnog stanovništva o značaju zaštite životne sredine i održivo upravljanje prirodnim resursima.                                                                                                                                      Zagađivanje poljoprivrednog zemljišta i podzemnih voda hemikalijama dobija svake godine sve veće razmere.

Zemljište se zasipa svakojakim hemikalijama, veoma često nekontrolisano, a veliki broj jedinjenja ostaje nepromenjen i dospeva preko ishrane u čovečiji organizam gde pokazuje različita dejstva.

U seoskim sredinama na teritoriji grada Leskovca je sve više ambalažnog otpada na poljima koji nastaje usled neodgovornog ponašanja poljoprivrednih proizvođača.

Da problem bude još veći, radi se o ambalažnom otpadu u kome se pakuju razna hemijska sredstva za zaštitu bilja.

Tu se, pre svega, mogu naći pakovanja od herbicida i pesticida.

Najgora situacija je u mestima koja se pretežno bave voćarstvom. Predvidjenim aktivnostima želimo da damo svoj doprinos promeni svesti poljoprivrednih proizvodjača i ukažemo na važnost pravilnog odlaganja otpada koji nastaje u poljoprivredi.                                                ,

,Drago mi je što je naš projekat prepoznat i što je komisija za odabir pojekta odlučila da ga podrži. Podrškom ovom projektu otvaraju se i neke nove mogućnosti zajedničke saradnje na poboljšanju stanja životne sredine u našem gradu.”, kaže koordinator projekta, Zoran Živković.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.