Izvor: JUGpress.com, 17.Feb.2020, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čitaoci pitaju: Kako i zašto je nastala “rupa” na Širokoj čaršiji

LESKOVAC

Kako i zašto je nastala “rupa” na Širokoj čaršiji i šta je tu bilo pre nje, jedno je od zanimljivih pitanja koje postavljaju naši čitaoci. Uzgred, pitanja je puno pa molimo za strpljenje, pisaćemo o svakom od njih.

Pre no što su neki rešili da naprave “rupu” u centru Leskovca , na tom mestu je bila poslastičarnica “Dezert”. A pre nje, u vreme između dva svetska rata, o kome sad mnogi govore, ponavljući da je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Leskovac bio “mali Mančester” a nemaju poima zašto su ga tako zvali, ovde je bila kuća industrijalca Koste Ilića Mumdžije.

Sve to zapisuje najveći hroničar Leskovca, njegovog života, ljudi i sokaka, novinar Sava Dimitrijević.

Pa da čujemo onog koji ZNA.

Ova lepa građevina je kuća industrijalca Koste Ilića Mumdžije – u Širokoj čaršiji na uglu ulice Kralja Aleksandra i Crkvene ulice. Tu su sa svojim porodicama živeli Uroš i Tihomir, bankari i vlasnici kudeljare i platnare ( kasnije fabrika ,,Zele Veljković” – platnara – čarapara i kudeljara – sintetika ). Treći sin Koste Mumdžije – Vladimir Ilić živeo je u Beogradu s obzirom da su Ilići i u Beogradu izgradili dve tekstilne fabrike i još tri fabrike u drugim mestima.

U nemačkom bombardovanju, u utorak 8. aprila 1941. godine, u ovoj kući poginuli su Tihomir Ilić i njegov sin Mile.

Po kazivanju starog Leskovčanina Novice Jovanovića Kulaša do kuće Koste Ilića Mumdžije prema železničkoj stanici bio je čuveni berberin Draža Živković, zatim Dine šnajder, ordinacija doktora Đorđa Kona, zatim Otpad Đorđa Cakića, dva Popovićeva dućana – stolarska radnja Blagoja Nikolića i Vlade Đorđevića i u drugom dućanu obućar Tane Divljo Pile, zatim kuća Jove Jovanovića, trgovca i zemljoposednika, onda Valjačkićeva časovničarska radnja, pa malo dućanče, onda krojač Mihajlo Pop Mičić i apoteka Mihajla Maznića – Maznićeva apoteka ( sad apoteka Prvi maj ).

Posle oslobođenja – u prizemlju ove zgrade na uglu bila je poslastičarnica Dezert. Sada je na tom prostoru – RUPA sa fontatom, kafanama i raznim lokalima”, piše Sava Dimitrijević.

PodeliteKlikom podijelite na Facebooku(Otvara se u novom prozoru)Podijeli na Twitteru (Otvara se u novom prozoru)Kliknite za slanje e-pošte prijatelju(Otvara se u novom prozoru)Kliknite kako bi podijelili na Skype-u(Otvara se u novom prozoru)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.