Izvor: JUGpress.com, 09.Jun.2021, 08:23

Čitaoci javljaju: Proizvodjači cigle potkradaju kupce

LESKOVAC

Već duže vremena, tačnije decenijama, proizvođači oprkarskog proizvoda – sigle podkradaju svoje kupce, svojim proizvodom – ciglom, ne poštujući standardne dimenzije. To znači da koriste i zemlju kako bi na ne dozvoljeni način od potrošača prigrabili nezarađeni dinar, pišu naši čitaoci.

Standard za dimenzije cigle, koji je podržan i EUROCODOM 8, je 25/12/6,5 cm. Na ciglanama u Guberevcu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << (verovatno i na drugim ciglanama)  je 24/12/5,5 cm. Cena proizvoda je formirana prema stndardnoj veličini. Zapreminska razlika je 18,8%. Naizgled je pojava nebitna, upozoravaju naši čitaoci.

“Nonšalantno je podkradanje potrošača za tih 18,8 % i svi ćutke prelaze preko toga. „Nikim Ništa“ a ciglarima piratska zarada. Ako je uopšte reč o zaradi ili je reč o prećutnom otimanju.

I nije jedino reč o procentu otimanja već je šteta daleko veća. Ozidani zid debljine 25 cm je u svakom drugom redu uži za 1 cm koji treba popuniti malterom pa je trošak investitoru povećan.

Dalje, u 1 m2 ozidanog zida ne ide više 104 cigala već 110. U zidu debljine 12 cm ne idu 52 cigle veće 56-58. Sad svako ko je zainteresovan može lako sračunati koliku štetu proizvođači cigli nanose investitoru. Trgovce ova pojava ne interesuje jer komad je komad. Građevinski inspektor nema ovlašćenja da vrši ovu kontrolu standarda jet su Zakonom o planitanju i izgradnji  građevinski proizvodi samo spomenuti u čl. 6. Tržišnu inspekciju ovaj stndard ne interesuje. Zakonadavac ovakvu pojavu ne reguliše ozbiljno.

Jednom rečju, nikoga ništa ne interesuje a tržište je i dalje puno prevara sa ozbiljnim posledicama. I nikom ništa, pogotovu što samo kupac strada a podkradanja se ćutanjem stimulišu”, upozoravaju čitaoci koji, očigledno, odlično poznaju ovaj problem.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.