Izvor: B92, 04.Maj.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čišćenje deponije kraj Leskovca

Leskovac -- Akcija "Oplaneti se! Uklonimo deponije" održana je u Vučju pored Leskovca, gde su volonteri uklanjali otpad sa divlje deponije u tom mestu.

U Vučju je nekoliko desetina građana uklanjalo otpad koji se na tom području skuplja već godinama. Kampanju organizuje Balkanski fond za lokalne inicijative, uz pomoć USAID-a i Instituta za održive zajednice.

"Danas smo u prilici da učestvujemo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u akciji čišćenja divljih deponija u podnožju planine Kukavica i korita reke Vučjanke u dužini od 700 metara", kaže Zoran Živković iz Nevladine organizacije "Porečje".

"U ovoj akciji učestvuje 11 ekoloških organizacija iz cele Srbije koji čine Zelenu listu Srbije. U akciju su uključene mesna zajednica, Javno komunalno preduzeće, Dom zdravlja i austrijska firma ’Por Verner Veber’ koja se bavi odvozom komunalnog otpada", navodi on.

Prema rečima Vladimira Radojičića iz Balkanskog fonda za lokalne inicijative, pored čišćenja deponija, ova akcija ima za cilj društvenu mobilizaciju u rešavanju ekoloških problema.

"Cilj kampanje jeste da učestvujemo na nadležne institucije, dakle Ministarstvo, lokalne institucije, građane, ekološke organizacije, medije, predstavnike biznisa, da uzmu aktivniju ulogu u rešavanju problema odlaganja otpada u Srbiji", kaže Radojčić.

"Sama kampanja se sastoji iz tri elementa – lokalnih akcija, od 12 lokalnih akcija u 11 gradova ovo je peta, nakon toga 23. juna kreće veliki biciklistički karavan iz Vranja i završava se 8. jula u Novom Sadu, pred festival Egzit, a imamo akciju i na samom festivalu Egzit", najavljuje on.

Iako su volonteri uklonili veliku količinu otpada, divlja deponija u Vučju nije potpuno sanirana.

"Ima svačega. Ima flaša, lonaca, pampers pelena, svega onog što se ne razlaže i što će teško da se razloži. Nažalost, mi smo samo deo sad skupili. Šta će biti sa ostatkom, nadam se da će to komunalno preduzeće lepo reciklirati i da neće opet da se prave nove i neuređene deponije", kaže Milan Ristić iz odreda izviđača "Šumatovac".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.