Činovnici „pojeli” leskovački budžet

Izvor: Politika, 06.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Činovnici „pojeli” leskovački budžet

Ova opština ima najglomazniji činovnički aparat u Srbiji, jer su partije, po dolasku na vlast, tu uhljebljavale svoje kadrove

Leskovac – Kako je najavljeno, gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić sutra će u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu potpisati sporazum o racionalizaciji gradske administracije. To će biti prvi korak u smanjenju najglomaznijeg činovničkog aparata u Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji „pojede” 90 procenata gradskog budžeta. Minulog vikenda ovde je boravila grupa republičkih funkcionera iz redova Demokratske stranke, sa Dušanom Petrovićem, potpredsednikom stranke, na čelu, koja je obećala republičku pomoć Leskovcu, ali uz uslov da sam grad stegne kaiš i ostvari uštede na svim poljima, a u prvom redu da smanji upravu.

Interesovanje zaposlenih u gradskoj upravi i javnim preduzećima za odlazak sa radnog mesta po socijalnom programu je za sada više nego skromno. U preliminarnom izjašnjavanju, za ovaj projekat se javilo samo dvadesetak onih koji ispunjavaju uslove. Kako je rekao gradonačelnik Kocić, više se javljaju oni kojima je do penzije ostala godina-dve i koji bi uzeli pare i te dve godine proveli na tržištu rada. Socijalni program mogu da koriste samo oni koji imaju više od pet, a manje od 30 godina radnog staža.

Na gradskom budžetu je trenutno 1920 zaposlenih, i po rečima gradonačelnika takvo opterećenje ne bi mogle da izdrže ni mnogo razvijenije sredine. Korisnicima budžeta grad trenutno za plate duguje 137,5 miliona dinara, dok dug prema javnim i javno-komunalnim preduzećima, koja se sufinansiraju iz budžeta, iznosi 41,5 miliona dinara.

I dok je do pre nekoliko dana bila nepoznanica koliko zaposlenih je na „gradskim jaslama”, nova vlast je obelodanila ne samo precizne podatke već i koja vlast je koliko zaposlila u administraciji, koja je od 2000. godine naovamo udvostručena. Tako su od 2000. do 2003. godine, u vreme vladavine DOS-a i SPO-a, dok je na čelu opštine bio Dragoljub Živković (DS), na 380 zaposlenih primljena još 32. Naredne tri godine na vlasti su SPS, SNS, SPO (SRS), NS i DSS, a predsednik opštine Gojko Veličković (SNS). U to vreme je administracija najviše ojačala – zaposlen je 131 činovnik. Od 2006. do 2007. godine vladaju DS, G 17 plus, DSS i NS, sa predsednikom opštine dr Vladanom Marinkovićem (DS), na čelu. Oni primaju još 54 činovnika. Najzad, nedavno smenjena koalicija SRS, DSS, SPS-PUPS-PSS, NS, SDP, sa radikalom dr Goranom Cvetanovićem, na čelu grada, za nepunih devet meseci uposlila je 84 gradska službenika.

U gradskim upravama trenutno radi 655 činovnika, pri čemu je najglomaznija Uprava za opšte poslove sa 250 zaposlenih, dok je najmanja služba za budžetsku inspekciju sa sedmoro zaposlenih.

Leskovac je daleko od evropskog standarda – jedan činovnik na hiljadu stanovnika, ali će nova vlast, kako najavljuje, težiti da se broj zaposlenih smanji bar za 300. Ukoliko se do kraja godine ne prijavi dovoljan broj dobrovoljaca, proglašavaće se tehnološki viškovi.

Milan Momčilović

[objavljeno: 07/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.