Činovnici i ovu godinu završavaju sa 11,5 zarada

Izvor: juGmedia, 10.Dec.2016, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Činovnici i ovu godinu završavaju sa 11,5 zarada

LESKOVAC – Iako rade 12 meseci, zaposleni u lokalnoj samoupravi, ustanovama kulture i svi koji primaju plate iz gradskog budžeta završiće i ovu, kao i prethodnu, godinu sa 11,5 isplaćenih zarada, a šanse da se u skorije vreme nadoknadi zaostali dug su vrlo male.

Šta više, do Nove godine neće biti ni jedne isplate na ime zarade.

Kao i prošle, tako i ove godine, do kraja decembra neće biti isplata, >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << ali će u januaru naredne godine primiti zaradu i po“, objašnjava Dalibor Tričković, načelnik Uprave za finansije grada Leskovca.

OD 300 otpuštenih činovnika na posao je vraćeno 74

Cela zbrka nastala je na osnovu Zakona o budžetu, kojim je, kako objašnjava Tričković, leskovačkoj lokalnoj samoupravi za 2016. godinu ukupna masa za plate stalno zaposlenih određena u iznosu od 882 miliona dinara, što trenutno pokriva samo 11,5 zarada.

Sve je zapravo počelo tako što je za nominalni iznos zarada u 2013. godini kao bazni mesec uzet avgust 2012. godine, kada je leskovačka lokalna samouprava imala oko 300 manje zaposlenih, posle sprovedene racionalizacije.

Kultura

Zaposlenima u kulturi inače plate kasne 4, a u lokalnoj samoupravi mesec dana. Tričković podseća da je ta razlika načinjena davno i da je u jednom momentu  bila 8 meseci na štetu zaposlenih u kulturi.

Za 2013. godinu masa se računala tako što je uzet start iz avgusta 2012. godine, pomnožen sa 12 meseci, uz uvećenaje za 5 posto. U 2014. godini masa je uvećana za 2,5 posto, ali sve to nije bilo dovoljno za 12 zarada jer su u međuvremenu počeli, sudskim putem, da se vraćaju otpušteni radinici, što je narodski rečeno jelo masu“, objašnjava Tričković, dodajući da ne optužuje nikoga, već da je masa za isplatu zarada i u 2016. godini limitirana onom iz avgusta 2012. godine.

Zaniljivo je i to, dodaje, da poslodavac, u ovom slučaju lokalna samuprava, ne bi mogla da nadoknadi te izgubljene zarade, čak i kada bi se u ovom momentu broj zaposlenih smanjio čak za 500, na primer.

Zato što je zakon propisao 12 zarada u toku jedne godine. Znači, ukoliko bi došlo do smanjenja broja zaposlenih, korist za one koji ostaju bila bi samo ta što bi nadalje primili svih 12 zarada“, ističe Tričković.

Na pitanje da li će i na koji način ipak doći do nadoknade ukupno jedne plate, odgovora: „Možda nekada u budućnosti“.

Ponavlja istovremeo, da se zarade za one koji rade na određeno vreme isplaćuju sa druge pozicije u budžetu.

Milica Ivanović

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.