Centralna svečanost povodom Dana medicinskih sestara u Leskovcu

Izvor: JUGpress.com, 14.Maj.2017, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralna svečanost povodom Dana medicinskih sestara u Leskovcu

LESKOVAC

U leskovačkom Domu zdravlja  danas je održana centralna republička proslava povodom 12. maja, međunarodnog Dana medicinskih sestara.

Organizator ove svečane akademije, povodom najvećeg praznika svih medicinskih sestara sveta, je Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije – Udruženje zdravstvenih radnika Jablaničkog okruga.

Dan medicinskih sestara obeležava se u čitavom svetu u znak sećanja na Florens Najtingel, koja je otvorila prvu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << školu za bolničarke i polovinom 19. veka inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu negu bolesnika. Ona se smatra i utemeljivačem modernog sestrinstva, rođena je na 12. maja 1820. godine u Firenci.

Bila je u prvoj grupi žena koje su kao medicinski radnici učestvovale u ratu, a škole za medicinske sestre, osnivala je širom Evrope.

O istorijatu obeležavanja 12. maja u čast Florens Najtingel govorile su Emilija Stančić i Silvija Blagojević, učenice srednje Medicinske škole u Leskovcu.

Govorili su i Radmila Nešić, predsednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije, Goran Dimitrijević , predsednik Udruženja zdravstvenih radnika Jablaničkog okruga, Ljiljana Antić, profesor Visoke medicinske škole strukovnih studija u Ćupriji, Aleksandar Jovanovića, glavni tehničar Opšte bolnice i Danijela Stojković, glavna sestra Doma zdravlja Leskovac.

Podeljeni su i zlatni i srebrni znakova za doprinos u radu najboljim medicinskim sestrama.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.