Celo selo odbilo da plati samodoprinos

Izvor: Blic, 12.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Celo selo odbilo da plati samodoprinos

LESKOVAC - Revolitirani što Mesna zajednica nije ništa uradila na poboljšanju infrastrukture, meštani prigradskog naselja Vinarce kod Leskovca odbili su da plaćaju izglasani samodoprinos. Čelnici sela tužili su svoje komšije, pa sada plaćaju četiri puta više od obaveznog iznosa. Seljani tvrde da je utuženo 80 odsto od 850 domova, a predsednik Mesnog saveta Gavril Stojančov da je na sudu završilo 235 domaćinstava.

Prema odluci, svako domaćinstvo dužno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da godišnje izdvaja po 1.200 dinara na ime samodoprinosa. Za utežene ta suma je sada 5.000.

Već na samom ulazu vidljivo je da Vinarcem ne gazduje domaćinska ruka. Sem glavne ulice prepune udaranih rupa, asfalta nema nigde. Nema uređenih zelenih površina, obale reke predstavljaju pravo ruglo, do njiva se odlazi kroz blatnjave i izrovane puteve. Nema ni kanalizacije ni uličnog osvetljenja...

- Zbog svega toga smo 2006. izglasali samodoprinos, ali kako se ništa nije pomaklo ni za dve i tri godine, prestali smo da plaćamo. Ne samo što nismo dobili puteve, kanalizaciju, ulično osvetljenje i još mnogo toga nego ne znamo ni gde je završio novac od isečenih i prodatih topola i vrba pored reke. Izgubili smo poverenje. Sve dok nemamo uvid u u trošenje novca, nećemo da se smirimo - priča ozlojeđen Zoran Petković, čiji stav podržavaju i ostali Vinarčani okupljeni oko prodavnice u centru.

Gavril Stojančov (SRS) odbacuje, sve optužbe, tvrdeći da se radi o politikanstvu.

- Nasledili smo probleme i nije bilo moguće rešiti ih za kratko vreme. Od samodoprinosa koji nisu svi plaćali nije mogla da se uradi kanalizaciona mreža, jer je za nju potrebno 140 miliona dinara. Pošljunčali smo nekoliko najugroženijih ulica, čistili deponije i finansirali fudbalski klub „Mladost". Od vrba i topola uzeli smo 120.000 dinara i tim novcem postavili ulično osvetljenje - objašnjava Stojančev, dodajući da kritike dolaze od ljudi iz DS.

U suprotnom taboru kažu da ih stranke ne zanimaju već samo činjenice.

- Ako neko ovde stavlja političku stranku ispred potrebe sela, to je upravo Stojančov. Jer, mesni samodoprinos nisu platili ni njegovi najbliži saradnici radikali, ali njih nije tužio. Od naplate naših tužbi tek pred izbore je postavljeno nekoliko sijalica i pošljunčano par ulica, a pored šlepera su išli radikali i reklamirali stranku. Uništili su i „Mladost" - odgovaraju meštani.

- Nećemo da plaćamo globu, mada niko od nas nema rešenje. Da smo znali kakvu vlast imamo, nikada ne bismo izglasali taj samodoprinos - veli Bratislav Zdravković.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.