Čađ u Leskovcu i do tri puta iznad “dozvoljene” koncentracije, načelnica kaže “minimalno prekoračenje”

Izvor: JUGpress.com, 27.Jan.2017, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čađ u Leskovcu i do tri puta iznad “dozvoljene” koncentracije, načelnica kaže “minimalno prekoračenje”

LESKOVAC

Na mernom mestu kod Medicinske škole količina izmerene čadji u vazduhu 23. januara  bila je skori tri puta veća od maksimalno „dozvoljene“, izmereno je 140 mikgrograma kroz metar kubni a granična vrednost , prema Uredbi za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha je 50 mikrograma kroz metar kubni.

Kod Tehnološkog fakulteta, znači u centru Leskovca, izmereno je 88,9 mikrograma kroz metar >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << kubni.

A kod  Dečjeg vrtića „Kolibri“  izmereno je istoga dana  78,5 mikgrograma kroz metar kubni.

Kvalitet vazduha koji udišu leskovčani je  toga dana na sva tri mesta , inače se meri na ukupno četiri u  Leskovcu,   zasluživala ljubičastu boju u klasifikaciji , koja zaslužuje i upozorenje  lekara da „svako može osetiti ozbiljan uticaj zagađenog vazduha na zdravlje (otežano disanje, kašljanje, osećaj stezanja, pištanje i šištanje u grudima, suzenje očiju, pojačana sekrecija iz nosa i neprijatan osećaj struganja/grebanja u grlu). Osobe sa srčanim i plućnim oboljenjima, starije osobe i deca treba da izbegavaju bilo kakvu aktivnost na otvorenom“.

Da li su gradjani obavešteni o ovome?

Naravno da ne.

LJubičasto upozorenje je bilo na snazi u januaru još tri puta, uvek su bila problematična mesta kod Tehnološkog fakulteta i Medicinske škole.

Ovo su podaci Zavoda za javno zdravlje, koji se bavi merenjem kvaliteta vazduha u Leskovcu .

A upozorenje je, recimo, mogla da prenese Gradska uprava za zaštitu životne sredine.

Načelnica ove uprave Bobana Stošić medjutim relativizuje opasnosti  i stepen zagadjenja vazduha u Leskovcu .

Izjavu u kojoj  tvrdi da se radi o „minimalnim prekoračenjima koncentracije čađi iznad dozvoljenih vrednosti“ davala je u decembru.

A u tom  istom decembru „užas“ kako bi to ocenili tabloidni mediji.

Na mernom  mestu kod apoteke „Sutjeska“ pet dana koncentracija čađi je bila povećana, kod Medicinske škole osam dana, a na mernom mestu kod vrtića „Kolibri“ veće koncentracije čađi od dozvoljene registrovane su 12 dana. Najveća zagađenost vazduha je u decembru bila na mernom mestu kod Tehnološkog fakulteta, kada je čak 15 dana koncentracija čađi bila veća od dozvoljene.

A da stvar nije bila nimamo naivna govori rezultat sa mernih mesta kod Medicinske škole  od 187,5 čadji  mikgrograma kroz metar kubni .

Maksimalna dozvoljena količina je 50 mikgrograma kroz metar kubni.

Toga dana je kod Tehnološkog fakulteta zabeležena koncentracija čadji  od 151,4 mikgrograma kroz metar kubni.

Dakle, povećana koncentracija čadji, tačno je nije beležena svakog dana.

Ali ,  onih dana kada je beležena povećana  koncentracija čadji, četo je to bilo obojeno ljubilčasto, što je upozorenje da je vazduh ozbilno zagadjen i da stari, bolesni i deca ne bi trebalo da izlaze na ulicu.

Ali, to upozorenje , ponavljamo, niko ne šalje stanovništvu.

Bobana Stošić pak objašnjava da je vazduh bio čistiji u 2016. Godini u osnosu na 2015. Godinu.

.

„U 2015. godini pojedini parametri, kao što je čađ koji se meri na svim mernim mestima, bili su izuzetno veliki. Svi ostali parametri koji se mere, azot oksidi, sumpor oksidi i teški metali, bili su u graničnim vrednostima. Na kraju prošle godine uradili smo analizu i preduzeli neke mere, tako da u 2016. nemamo toliki obim zagađenja vazduha, vazduh je znatno čistiji, ističe Stošić.

Situacija se bitno promenila zbog ugradnje filtera na svim emiterima, u šta je uloženo oko 11 miliona dinara. U prethodnim godinama rezultati su naročito bili loši na mernom mestu kod Medicinske škole, dok je ove godine i tamo vazduh čistiji, kaže ona. Na ovom mernom mestu u novembru bilo je desetak dana sa prekoračenjem, koja su ipak bila manja neko prošlogodišnja.

„Ovo ukazuje da su efekti ugradnje filtera dobri, ali da ima još mnogo toga da se uradi u Leskovcu, jer su još uvek veliki zagađivači sa svojim kotlarnicama skoncentrisani u samom gradskom jezgru, još uvek veliki broj građana kao energent koristi drvo, saobraćaj još uvek nije izmešten iz centra grada, tako da sve to u zimskim mesecima, kada je nizak vazdušni pritisak i kada ima magle, utiče na kvalitet vazduha“, ističe Bobana Stošić.

Medjutim, kod Tehnološkog fakulteta, recimo, „skoncentrisane“ su stambene zgrade koje su priključene na centralno grejanje .

Znači, neće baš biti da se tamo beleži tolika koncentracija čadji u vazduhu zbog onih „koji se greju na drva“, kako kaže načelnica.

A stručnjaci kažu da najveću koncentraciju čadji , zapravo, izazivaju  ugalj i mazut.

Dakle, energenti koje koristi gradska „Toplana“.

Takodje, argument da je visoko zagadjenje tu zbog velike količine automobila nameće pitanje šta se dešava sa tim automobilim u  danima kad nema velike koncentracije čadji u vazduhu?

Jel tad prestaju da voze centrom grada?

S druge strane, stanovnici dela  Leskovca u naselju Dubočica kažu da oni ne osećaju po vazduhu koji udišu neki veliki boljitak zbog tih ugradjivanih filtera .

.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Čađ pritiska Leskovčane

Izvor: juGmedia, 28.Jan.2017, 14:23

Svako može osetiti ozbiljan uticaj zagađenog vazduha (otežano disanje, kašljanje, osećaj stezanja, pištanje i šištanje u grudima, suzenje očiju, pojačanu sekreciju iz nosa i neprijatan osećaj struganja/grebanja u grlu), upozoravaju iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac...Osobe sa srčanim i...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.