Bujice nadiru za vikend

Izvor: Kurir, 24.Apr.2010, 04:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bujice nadiru za vikend

BEOGRAD - Poplavljeno je 510 kuća i evakuisano 100 ljudi.
To je epilog poslednjeg izlivanja velikih srpskih reka. Iako njihov vodostaj opada


BEOGRAD - Poplavljeno je 510 kuća i evakuisano 100 ljudi.

To je epilog poslednjeg izlivanja velikih srpskih reka. Iako njihov vodostaj opada, tokom vikenda očekuju se nove padavine! Prethodne noći najkritičnije je bilo u Bobištu, selu pored Leskovca, gde je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << poplavljeno 200 kuća.

- Crpne pumpe su non-stop radile. Pod vodom je još 35 kuća. Takođe, u selu Vitkovac kod Aleksinca 50 domaćinstava je noćas poplavljeno, a evakuisali smo 10 ljudi. Ostali su odbili da napuste svoje domove - raportira za Kurir Goran Nikolić, načelnik Centra za vanredne situacije MUP Srbije, i napominje da je Prokuplje dobilo vodu za piće.

Vodena bujica na tromeđi aleksinačke, kruševačke i ražanske opštine poplavila je 160 kuća i 1.000 hektara oranica. Najugroženija su sela pored Južne Morave Vitkovac, Donji Ljubeš i Đunis. Iz sela Đunis evakuisano je 20 domaćinstava, a premešteni su i stočni fond i poljoprivredna mehanizacija zbog izlivanja vode u slivu Južne Morave.

U Zaječaru, koji je ove godine treći put poplavljen, Beli Timok opao je za 1,2 metra. Evakuisano je 36 osoba, od toga sedmoro dece. U zaječarsku bolnicu privremeno je smešteno 13 osoba. U Kraljevu su podzemne vode aktivirale klizišta.

- U Vitkovcu smo evakuisali i 50 grla razne stoke. Krave, ovce i svinje - napominje Nikolić.

Poplavljenima su juče pomagali vatrogasci iz Beograda, Niša, Kraljeva, Jagodine. U Vitkovcu, prema izveštaju nadležnih, kraljevački regionalni spasilački tim celu noć je proveo s meštanima, jer je bilo ugroženo pedesetak kuća, a oni nisu želeli da se evakuišu.  

(R. B.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.