Brutalna ubistva sve češća

Izvor: Politika, 16.Feb.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brutalna ubistva sve češća

U osnovi ljudske destruktivnosti je nezadovoljena čovekova potreba za pripadnošću, kao izvor svih njegovih psihičkih snaga, strasti, afekata i briga, smatra kriminolog Zlatko Nikolić

U ponedeljak, 10. februara ove godine, dva mladića brutalno su ubijena. U Nišu je preklan i izboden Vuk Stoiljković (22), a u Leskovcu je drvenim letvama na smrt prebijen Dalibor Alilović (20).

Stoiljkovića je ubio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dve godine mlađi od njega Dimitrije S. (20). Osumnjičeni je policajcima detaljno prepričao ceo događaj i okolnosti koje su mu prethodile. Motiva, zapravo, nije bilo. Mladići se međusobno nisu slagali. Jedan popreki pogled i nekoliko oštro razmenjenih reči kobne večeri u kafiću bili su dovoljni da Dimitrije S. pozove Stoiljkovića da izađe ispred i da ga na smrt izbode nožem u vrat i stomak.

U Leskovcu, Alilovića su drvenim letvama pretukle komšije S. K. (29) i S. K. (22). Njegovi rođaci ispričali su da je ubijen zbog toga što se viđao sa udatom ženom.

Svirepo ubistvo mladog Nišlije, perspektivnog studenta medicine, bilo je povod da se studenti, profesori i njegovi prijatelji okupe na mestu tragičnog događaja, tražeći, kako su naveli, pravdu za Vuka i bezbednost na ulicama svog grada. Osnovana je i Fejsbuk stranica „Budimo Vukove oči i uši. Nek’ ti je večna slava. Vuk Stoiljković 1992 – 2014.”.

Ovih dana u žiži javnosti je još jedan svirepi zločin, koji se dogodio 12. novembra 2012. godine. Tada je Darijan Musić (25) u svom stanu u Novom Sadu pesnicama i tupim predmetom brutalno na smrt pretukao Vladislavu Červenko (25). Obdukcijom je utvrđeno da je nesrećnoj devojci naneto 56 povreda, od kojih 50 dok je bila živa. Bila su joj polomljena sva rebra, imala je unutrašnje krvarenje, a rascep jetre bio je fatalan. Porodica i Novosađani protestovali su jer je osumnjičenom nedavno poništena osuđujuća presuda na 35 godina zatvora, posle čega je zakazano novo pripremno ročište.

Prema podacima MUP-a Srbije broj ubistava u 2013. godini, kada ih je zabeleženo 75, povećan je za 17 u odnosu na 2012. godinu. U istom periodu povećan je i broj teških ubistva sa 157, koliko ih se dogodilo u 2012. godini, na 178 u prošloj. Prema Krivičnom zakonu, za teško ubistvo koje je počinjeno na svirep ili podmukao način ili pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju propisana je kazna od najmanje 10 godina zatvora ili od 30 do 40 godina.

Kriminolog i psiholog Zlatko Nikolić, viši naučni saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja, kaže za „Politiku” da su najčešće ubistva koja nam se čine besmislenim, vrlo brutalna.

– Mladić u Nišu, odličan student, ubijen je jer njegov vršnjak nije podnosio njegov sveukupan uspeh. Kod ovakvih ličnosti ne mora da postoji konkretan razlog. Reč je o psihopatskoj strukturi narcisoidnog karaktera, koja ne podnosi tuđi uspeh. Taj narcisoidni egoizam neretko se kod njih pretvara u vrlo pakosne ispade s fatalnim ishodima. Pozvati nekog na prevaru i izbosti ga brutalno, pobeći i presvući se nakon toga na još jedan način govori o svireposti počinioca – ocenjuje Nikolić.

Zbog čega su ovi mladi ljudi toliko brutalni?

Naš sagovornik smatra da je u osnovi ljudske destruktivnosti nezadovoljena čovekova potreba za pripadnošću, kao izvora svih njegovih psihičkih snaga, strasti, afekata i briga.

– Kada tu svoju potrebu ne može da zadovolji, on ruši, uništava i mrzi. Rušilaštvo i mržnja su zamena za ispoljavanje pojedinca kada on, iz bilo kojih razloga, ne može da zadovolji svoje potrebe za stvaranjem i pripadnošću. Tako da agresivnost nije „privilegija” samo pojedinaca ili grupa u nekom od slojeva društva, već se javlja kod svih slojeva i klasa. Agresivnost i nasilje svuda se ispoljavaju i umnožavaju se, a za to u sve razvijenijem i otuđenijem svetu ima sve više vidljivih i nevidljivih, odnosno subjektivnih razloga. Zbog toga je stepen nasilja i nasilništva u jednom društvu pokazatelj stepena otuđenosti njegovih članova – smatra Nikolić.

Danijela Vukosavljević

objavljeno: 16.02.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.