Izvor: B92, 15.Apr.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bomba na kolima predsednika suda

Leskovac, Beograd -- Na službenom automobilu predsednika Opštinskog suda u Leskovcu Nebojše Stojičića jutros je pronađena bomba. Zgrada tog suda evakuisana je zbog lažne dojave o bombi.

Stojičić je sam, pre odlaska na posao, na automobilu pronašao bombu "kašikaru". On je objasnio da je jutros oko 7.20 sati na prednjem delu automobila pronašao torbicu obmotanu oko znaka "mercedes", u kojoj je pronašao "kašikaru".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"Odmah sam zatvorio, pozvao policiju. To je sve", rekao je Stojičić i dodao da je policija pogledala automobil i potvrdila da se radi o pravoj bombi.

Evakuisan sud zbog dojave

Nakon dvočasovne pretrage, koja je usledila posle anonimne dojave, u prostorijama Opštinskog suda u Leskovcu policija danas nije pronašla bombu, saopštio je portparol Policijske uprave u tom gradu Boban Zdravković.

Ovo je prvi slučaj dojave o podmetnutoj bombi u prostorije nekog suda na teritoriji šest opština Jablaničkog okruga. Povodom današnjih dešavanja, Leskovac će posetiti državni sekretar Ministarstva pravde Snežana Malović.

On je istakao da ni u koga ne sumnja i da mu niko nije pretio ubistvom.

"Znači, ja ni u koga ne sumnjam, nikakvu informaciju nisam dao, niti mi je neko pretio ubistvom. Zaista ne mogu da tvrdim bilo šta u tom pravcu. Nadam se da će policija da nađe te bolesnike", rekao je Stojičić.

On nije želeo da komentariše da li je ranije bilo sličnih pretnji i dodao da će sve reći nadležnim organima, koji će dalje raditi svoj posao.

Stojičić je rekao i da nastavlja normalno da obavlja sve dužnosti, ističući da posao sudije ne može da radi neko ko se plaši.

"Dvadeset dve godine sam sudija, ali ovako nešto ni u snu nisam očekivao. To je rizik ove profesije koji smo svi prihvatili", rekao je on.

Policija: Nije u pitanju kriminalna grupa

Načelnik Policijske uprave u Leskovcu Slavoljub Cakić izjavio je da iza napada na predsednika Opštinskog suda u Leskovcu Nebojšu Stojičića i lažne dojave o podmetnutoj bombi u tom sudu ne stoje kriminalne grupe.

Načelnik je naveo da je, možda, reč o dešavanjima u okviru leskovačkog pravosuđa.

"Na osnovu nekih saznanja, mogao bih da kažem da iza ovoga ne stoje kriminalne grupe. Iza ovoga, dajem sebi za pravo da kažem, možda, stoje neka dešavanja u okviru pravosuđa", kazao je Cakić.

Predsednik Opštinskog suda Nebojša Stojičić, koji je prethodno izrazio sumnju da iza podmetanja bombe na njegov službeni automobil stoji sudsko-advokatska grupa iz Leskovca, odbio je na istoj konferenciji za novinare da ponovi te tvrdnje.

"Sva svoja saznanja rekao sam policiji", kazao je on.

Protiv nekoliko sudija Opštinskog i Okružnog suda pokrenute su krivične prijave zbog sumnje da su presudama koje su donosili oštetili državu za milionske sume, a protiv jednog advokata podignuta je optužnica.

Predsednica VSS: Neophodne hitne mere

Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović-Škero izjavila je danas da je neophodno preduzeti hitne mere radi povećanja bezbednosti nosilaca pravosudne funkcije jer su učestali pretnje i napadi na sudije i tužioce.

"Povodom svakodnevnih događaja koji ukazuju na povećanu ugroženost i bezbednost sudija, neophodno je da svi državni organi u okviru svoje nadležnosti preduzmu hitne i delotvorne mere koje će povećati bezbednost svih nosilaca pravosudnih funkcija", rekla je Vida Petrović-Škero.

O podmetanju bombe na službeni automobil predsednika Opštinskog suda u Leskovcu Neboše Stojičića, predsednica Vrhovnog suda Srbije očekuje da nadležni organi utvrde sve okolnosti tog događaja.

Ministarstvo pravde: Radi se na rasvetljavanju

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Snežana Malović izjavila je danas da Ministarstvo najoštrije osuđuje podmetanje bombe na službeni automobil predsednika Opštinskog suda u Leskovcu Nebojše Stojičića i izražava nadu da će počinioci veoma brzo biti pronađeni, procesuirani i kažnjeni.

"Sve što je u nadležnosti Ministarstva pravde, mi ćemo preduzeti, u intenzivnoj saradnji i kontaktu smo s policijom, i dobili smo uveravanja da oni intenzivno rade na rasvetljavanju ovog slučaja", rekla je Malovićeva.

O čestim pretnjama i napadima na nosioce pravosudne funkcije, Malovićeva je kazala da je Ministarstvo preduzelo sve što je u njegovoj nadležnosti da se poveća bezbednost i zaštita sudija i tužilaca.

DS i G17 plus osudili napad

Demokratska stranka osudila je danas napad na predsednika Opštinskog suda u Leskovcu Nebojšu Stojičića, navodeći da je to još jedan pokušaj zastrašivanja nosilaca pravosudnih funkcija i sprečavanja obračuna s kriminalom.

U saopštenju stranke navedeno je da DS pruža punu podršku pravosudnim institucijama u Srbiji u nastojanjima da stvore nezavisan i efikasan pravosudni sistem, koji će se boriti protiv svih vidova kriminala.

Demokratska stranka je pozvala sve nadležne institucije da istraže taj slučaj, pronađu i kazne počinioce i na adekvatan način zaštite nosioce pravosudnih funkcija.

I G17 plus osuđuje današnji napad na Nebojšu Stojičića, predsednika Opštinskog suda u Leskovcu, saopšteno je iz te stranke.

"Podmetanje bombi i pokušaji atentata na sudije jasno pokazuju da u Srbiji još uvek postoje snage koje zastrašivanjem nosilaca pravosudnih funkcija žele da spreče borbu protiv kriminala", saopštila je ta stranka.

G17 plus zaključuje da nosioci pravosudnih funkcija moraju biti zaštićeni na adekvatan način, jer ovakve pojave ne smeju biti olako shvaćene.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.