Bolji atarski putevi za unapređenje poljoprivrede u leskovačkom kraju

Izvor: juGmedia, 19.Sep.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji atarski putevi za unapređenje poljoprivrede u leskovačkom kraju

LESKOVAC – Na zemljištu nekadašnjeg „Navipa“ u katastarskoj opštini Priboj u toku su radovi na izgradnji  nove mreže atarskih puteva ukupne dužine 10,5 km.

Od toga će važniji putevi dužine 5,5 km biti u potpunosti uređeni što podrazumeva nasipanje, valjanje i iskop kanala. Takođe sa južne strane komasacionog područja radi se kanal za prihvat viška atmosferskih voda ukupne dužine 1.200 metara.

Za ovu, drugu fazu investicionih radova u komasacionom >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << području katastarske opštine Priboj koja podrazumeva izgradnju nove mreže atarskih puteva,  kao i zaštitu ovog terena i samog sela od viška atmosferskih voda uloženo je nešto preko 3 miliona dinara, od čega Ministarstvo poljoprivrede izdvaja 2,1 milion a ostatak od 903.000 lokalna samouprava.

Radovi će biti završeni u narednih 5 dana.

U Priboju je pre dve godine započet proces komasacije u cilju ukrupnjavanja parcela i pravnog razgraničenja zemljišta između bivšeg Društvenog preduzeća „Navip“, države i privatnih vlasnika. Paralelno sa ovim procesom odvija se i faza investicionih radova koja podrazumeva infrastrukturno uređenje ovog prostora.

Na ovom prostoru su bili vinogradi Navipa koji su zadnjih 15 godina bili potpuno zapušteni, pa je bilo neophodno njegovo čišćenje i uređenje. Krčenje i čišćenje terena sprovedeno je tokom 2015. godine na površini od 63 hektara a vrednost ovih radova bila je 11,6 miliona dinara.  Radove je finansirala država sa 70% i lokalna samouprava sa 30% učešća.

Sve ove aktivnosti se sprovode kako bi se ovaj prostor u potpunosti pravno i infrastrukturno uredio i kako bi se državno zemljište od 63 hektara putem licitacije ponudilo zainteresovanim proizvođačima i investitorima za obavljanje poljoprivredne proizvodnje .

Do kraja ove i početkom naredne godine sprovodiće se i postupci komasacije zemljišta u katastarskim opštinama  Milanovo, Gornje i Donje Stopanje, Vinarce, Podrimce, Zalužnje, a biće nastavljeno i uređenje atarskih puteva nezavisno od područja obuhvaćenih komasacijom.

Rebalansom budžeta predvideli smo i veća izdvajanja za ove namene sa prvobitnih 30 na 45 miliona dinara, a jedan deo tih sredstava iskoristićemo i za čišćenje kanala, kako bi domaćinstva i poljoprivredno zemljište bili zaštićeni od poplava„, kazao je prilikom obilaska terena gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

On je dodao da zemljište u državnom vlasništvu mora da se dovede u funkcionalno stanje  i što bolje iskoristi za dalje unapređenje poljoprivrede u leskovačkom kraju.

(Kraj)

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nova mreža atarskih puteva u Priboju

Izvor: JUGpress.com, 19.Sep.2016

PRIBOJ..U katastarskoj opštini Priboj, na zemljištu nekadašnjeg „Navipa“, u toku su radovi na izgradnji nove mreže atarskih puteva u dužini od 10,5 kilometara. Važniji putevi u dužini od 5,5 kilometara biće u potpunosti uređeni (nasipanje, valjanje i iskop kanala), dok će se sa južne strane...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.