Izvor: RTS, 27.Jan.2022, 17:02

Bez predaha se radi u leskovačkoj laboratoriji

Od početka epidemija laboratorija opšte bolnice u Leskovcu je pod ogromnim opterećenjem. Obim posla veći je 50 odsto, a broj laboranata i lekara znatno manji od potreba. Neki od njih odmor nisu koristili dve godine.
Kroz laboratoriju leskovačke opšte bolnice dnevno prođe 200 ljudi. Ovo je jedina služba u Jablaničkom okrugu u kojoj se osim standardnih rade i analize hormona i tumorskih markera.

Mesečno obrade 12 000 pacijenata. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Uzorci krvi i urina stižu sa još tri mesta. 80 odsto je sa oznakom hitno. Rezultati su gotovi za 20 do 45 minuta.
"Iz kovid ambulante na svakih pola sata se donose uzorci. Oni idu kao hitno. Njih odmah obrađujemo. Imamo pacijente koji nam na odeljenjima leže, njih isto obrađujemo i pacijente sa Urgentnog", kaže Jelena Golubović, laborantkinja.
Bez predaha dan i noć. Dosta posla za 4 lekara i 25 laboranata. Jedan pokriva dva radna mesta jer ih nema dovoljno. Za 40 godina koliko je dugo u službi Ljiljana ne pamti ovoliki obim posla.
"Radimo i prekovremeno kad bude potrebe. Ostajemo, tako da znači posao mora da se završi", navodi laborantkinja Ljiljana Stanković.
Uz nadljudske napore uspevaju da odgovore svim zahtevima. Odgovornost je velika. Laboratorijski nalazi su ključni za dijagnozu i terapiju. Pacijentima iz kovid bolnice i po nekoliko puta dnevno se rade analize.
"Za trijažne pacijente se rade krvne slike, C-reaktivni protein, LDH, gasne analize odnosno saturacija kiseonikom. Ti pacijenti nam dolaze na kontrolu nakon 3 do 4 dana, a za ležeće pacijente sve ono što doktori budu tražili", objašnjava Dr Milica Ćeranić, specijalista kliničke biohemije.
Aparati su najsavremeniji, reagenasa ima dovoljno. Sa rekonstrukcijom bolnice koja uskoro počinje nadaju se da će biti rešen i problem nedostatka prostora i kadra.
"Moraćemo da napravimo bolji prostor, bolju čekaonicu. Čekamo kadrovski plan pa ćemo primiti još neke ljude", najavljuje Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.
Epidemijska situacija se u Leskovcu pogoršava. Oko 40 odsto je procenat pozitivnosti. Puni se i kovid bolnica. Trenutno je 57 pacijenata, većina starijih od 70 godina sa pridruženim bolestima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.