Izvor: B92, 22.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bebac": Zaražen čaj iz "Zdravlja"

Beograd, Leskovac -- Čaj zaražen salmonelom, zbog koga je deset beba završilo kod lekara, proizvelo je Zdravlje iz Leskovca, objavio portal bebac.com. Fabrika saopštila da je krivac ZZZZ.

Ovo Udruženje je svojom objavom, piše Blic, stalo na put strepnjama roditelja koji su proteklih pet dana, od kako je u javnost procurila vest o epidemiji, strahovali da svojoj deci možda daju zaražen čaj.

Ni sanitarna >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inspekcija ni Institut za zaštitu zdravlja, koji vode ceo slučaj, nisu obelodanili ime proizvođača pravdajući se zakonskim ograničenjima.

"Smatramo da je u interesu roditelja i dece da se objavi ime proizvođača spornog čaja i da je taj interes značajniji od sporne zakonske regulative", obrazložili su svoju odluku u udruženju bebac.com.

"Zdravlje": Kriv je Zavod za zaštitu zdravlja

Kompanija "Zdravlje" iz Leskovca saopštila je danas da mikrobiološka neispravnost čaja "Bebi čaj za miran san" nije posledica propusta proizvođača već, kako tvrde, tamošnjeg Zavoda za zaštitu zdravlja.

"Kompanija 'Zdravlje Actavis' izražava žaljenje zbog neželjenih posledica po zdravlje dece koja su konzumirala bebi čaj 'Za miran san' i ističe da u procesu proizvodnje nije bilo propusta koji su mogli dovesti do mikrobiološke neispravnosti bebi čaja što je potvrđeno inspekcijskom proverom nadležnih", saopštila je ta firma.

"Propust koji je doveo do pojave Salmonele Senftenberg nastao je u procesu analize zdravstvene ispravnosti sirovine i gotovog proizvoda koju je obavio Zavod za zaštitu zdravlja Leskovac i koji je po Zakonu o ispravnosti zdravstvenih namirnica isključivo nadležna i ovlašćena institucija za takvu kontrolu", tvrdi ta kompanija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.