Baka Laka - protivgradni strelac

Izvor: B92, 03.Avg.2013, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baka Laka - protivgradni strelac

Leskovac -- Meštani tri sela nedaleko od Leskovca skoro 30 godina nisu imali štetu od grada, jer ih od toga brani uspešni protivgradni strelac baka Radmila Stefanović (74).

Grad je ovog leta mnogim poljoprivrednicima u Srbiji u potpunosti uništio voće povrće i žitarice. Meštani leskovačkih sela Turekovac, Svirce i Gornje Stopanje već tri decenije nemaju tih problema.

Radmila Stefanović ili kako je svi zovu baba Laka i sa rukom u gipsu nosi protivgradnu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << raketu i spretno je postavlja na lansirnu rampu. Dvadeset i sedam godina ona ispaljuje protivgradne rakete i štiti atare šest sela.

Na području koje brani nikada nije padao grad, a baba Laka i bez radara zna koji su oblaci opasni. Ona kaže da dobro poznaje vremenske prilike i tačno zna kada nailaze oblaci koji "nose" grad.

Baba Laka i njen saradnik Ljubiša Branković su godinama najbolji protivgradni strelci na području Leskovca i Jablaničkog okruga.

Poljoprivrednici iz Turekovca i okolnih sela kažu da dok baba Laka radi oni nemaju razloga da brinu za njive i voćnjake

Iako radi za platu od 4.000 dinara, baba Laka je uvek spremna da dejstvuje.

Na području Leskovca postoji 31 protivgradna stanica, a nedavno je odlučeno da grad dodatno sa 4.000 dinara mesečno nagradi strelce.

Ipak, mladima ne odgovara niska plata, ali i to što moraju da budu uvek kod kuće i u pripravnosti.

Priču o ovoj simpatičnoj starici pogledajte u našem prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.