Autorski honorari profesora po 30 hiljada evra?

Izvor: juGmedia, 08.Maj.2013, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autorski honorari profesora po 30 hiljada evra?

LESKOVAC – Direktor Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu primio je prošle godine oko 30 hiljada evra na ime autorskih honorara, a njegova tri najbliža saradnika po 20 hiljada evra.

Saznanja o navodnoj visini isplaćenih autorskih honorara, koja se čuva kao poslovna tajna, izneo je danas dugogodišnji profesor te škole Dragan Radovanović. On je na konferenciji za novinare u sedištu Samostalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << sindikata rekao da su podaci tačni, ali nije otkrio njihov izvor.

Prema tim navodima, još 11 profesora u toku 2012. godine, pored redovne plate, primilo je po oko 8.200 evra na ime honorara.

„Autorski honorari se i dalje isplaćuju nemilice i bez kriterijuma i čuvaju kao najveća vojna tana, iako po pravilniku oni ne spadaju u poslovnu tajnu“, ocenio je Radovanović.

Pet od ukupno 20 profesora ne prima autorske honorare, a među njima je i profesor Radovanović, autor sedam udžbenika.

Izneo je i podatak da je za izdatu mnografiju povodom 35 godina škole za 500 primeraka sa po 58 strana potrošeno 5,3 miliona dinara, odnosno, 106 hiljada dinara po jednom primerku.

Radovanović, koji ove godine odlazi u penziju, tvrdi da je škola protiv njega podnela dve tužbe, za nadokandu štete i narušavanja ugleda škole, i da je na tri dana udaljen iz nastave.

„Isključen sam i iz Saveta škole jer mnogo pitam i pišem dopise zahtevajući odgovore. Promenjen mi je i kabinet u koji niko ne sme da uđe, drugim rečima nastavlja se šikaniranje i mobing, za šta spremam tužbu“, ističe.

On je ponovio da je policija utvrdila niz nepravilnosti u školi i da je podneto više krivičnih prijava za falsifikovanje prosečnih ocena, falsifikovanje diploma, zloupotrebe službenog položaja i prijavu za nelegalnu prodaju udžbenika.

Njegove navode nismo mogli da proverimo u policiji i Osnovnom tužilaštvu.

Ni u Visokoj poslovnoj školi danas nismo mogli da dobijemo zvanične reakcije na iznesene navode o visni autorskih honorara. Direktor ove škole Žika Stojanović nije se, kao i mnogo puta ranije, javljao na mobilni telefon, a u samoj školi nam je rečeno da su direktor i njegova pomoćnica odsutni.

(Kraj)mil

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.