Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Leskovcu

Izvor: RTS, 23.Jan.2019, 16:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Leskovcu

Novi zakon o transfuzijskoj medicini koji je donet 2017. godine, u Leskovcu je počeo da se primenjuje tek od 1.januara ove godine. Stručnjaci niškog Zavoda za transfuziju krvi i leskovački Crveni krst danas su od 10 do 14 časova organizovali prvu veliku akciju dobrovoljnog davanja krvi.
Umesto u bolnici humani Leskovčani ubuduće krv mogu dobrovoljno da daju samo u organizovanim akcijama. Prva od primene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << novog zakona o transfuzijskoj medicini napunila je svečanu salu grada.

„Mislim da nije to najbolji način jer mogli smo da dajemo krv kad god je bio termin za davanje, a sada moramo da čekamo akcije,” kaže davalac krvi Zoran Jovanović.
„Ovo je sedmi put kako dajem krv, na svaka 3 ili 4 meseca od kako sam napunio 18 godina”, navodi Luka Kocić, davalac krvi.
Slađana Knežević, takođe je dobrovoljni davalac krvi i kaže: „Ja sam zdravstveni radnik. Sad sam u penziji i znam koliko znači davanje krvi.”
U Leskovcu ima 3300 dobrovoljnih davaoca krvi koji su uglavnom dragocenu tečnost darivali u službi transfuzije. Sada veliki posao očekuje angažovane u Crvenom krstu.
„Napravili smo jedan kalendar akcija za narednu godinu i mi ćemo se truditi da to maksimalno čak i mnogo više do sada propagiramo”, navodi Nebojša Cakić, predsednik Crvenog krsta Leskovac.
U 16 bolnica odnosno banaka na jugu i jugoistoku Srbije krv će se dopremati iz niškog Zavod za transfuziju. U njihovoj nadležnosti je prikupljanje, obrada, testiranje i distribucija krvi po nedeljnom trebovanju.
„Ja sam zaista ponosan što ćemo imati jednu službu organizovanu po svim principima svetskim. Kao primalac krvi ću biti srećan jer neću voditi računa gde ću se razboleti i povrediti jer će uvek biti dovoljne količine krvi”, kaže doktor Predrag Đorđević, šef prikupljanja krvi Zavod za transfuziju Niš.

Leskovačkoj opštoj bolnici nedeljno je potrebno između 70 i 80 jedinica krvi. Novi zakon donosi i nova radna mesta. U službi transfuzije biće posla za još 4 lekara.
„Po ovom novom zakonu na 100 kreveta ide jedan transfuziolog koji se aktivno uključuje zajedno sa kompletnom operativom i dogovara oko potrebe krvi. Znači imaće mnogo više posla”, objašnjava doktor Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.
Za početak u Leskovcu će mesečno biti organizovane dve velike akcije dobrovoljnog davanja krvi. Nadaju se da će ih do kraja godine biti najmanje tridesetak.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.