Završena rasprava o legalizaciji

Izvor: Studio B, 10.Mar.2013, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o legalizaciji

Poslanici zavrgšili raspravu o zakonu o legalizaciji, za koji opozicija tvrdi da je neustavan, a vlast da će uspostaviti pravnu sigurnost u prometu nekretnina.

Prema Predlogu zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole nisu predviđeni nikakvi troškovi i naknade za upis objekata, a građani će plaćati samo izradu geodetskog snimka, ukoliko je nemaju od >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << ranije, što košta oko 10.000 dinara.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio je danas da će uskoro početi rad na izradi zakona o izgradnji i planiranju kojim će biti predviđeno da se građevinska dozvola dobije za najviše 30 dana, a svi potrebni dokumenti na jednom šalteru.

Ilić je u nastavku načelne rasprave o predloženom zakonu o posebnim uslovima upisa prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole pozvao poslanike da prihvate taj zakon, a da zatim zajedno rade na novom zakonu o planiranju i izgradnji, jer zbog važećeg, koji je, kako je naglasio, proglašen neustavnim, u Srbiji mnogo toga stoji.

"Svi koji imate ideje, dodjite kad god hoćete da zajednički napravimo dobar zakon", rekao je Ilić. On je ukazao da to traži i Evropska unija i podsetio da je Srbija prva na listi nelegalno izgradjenih objekata u Evropi.

Ministar je takođe ukazao da do sada ima oko 700.000 prijavljenih slučajeva nelegalne gradnje, ali da građani nemaju novca da plate legalizaciju i da će zato, ukoliko se taj problem reši, to biti veliko pomak.

U nastavku rasprave, koja je počela u petak, poslanik SPS Aleksandar Antić rekao je da će zakon, za koji veruje da će biti usvojen, omogućiti građanima da reše takvu vrstu problema vlasništva nad objektom, istakavši da se zakon ne odnosi na tajkune i velike biznismene.

Poslanik DS Janko Veselinović, međutim, smatra da je predloženi zakon prevara, jer ne omogućava legalizaciju već upis nelegalnog objekta i uspostavljanje obaveze građana da plaćaju porez. "To nema nigde u svetu", rekao je Veselinović, dok je njegovom kolegi iz LDP Zoranu Ostojiću, koji je ukazao da predlog zakona predviđa da se upiše pravo na tuđem zemljištu, ministar Ilić je odgovorio da će biti prihvaćen amandman koji uopravo taj član zakona usvaja i da zato nema potrebe da se o tome dalje raspravlja.

Poslanici opozicije su u raspravi 8. marta ocenili da je predloženi zakon politički zakon za jednokratnu upotrebu i najavljuje izbore, da će "pasti pred Ustavnim sudom kao zrela kruška" i da je "čudo neviđeno" jer građani ne dobijaju ništa, sem jedne "velike prevare i prazne priče".

 

TS: Zakon treba povući

Transparentost Srbija pozvala je danas Vladu Srbije da povuče iz procedure predlog Zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, jer bi, kako ističu, njegovo usvajanje ugrozilo pravnu sigurnost u toj oblasti.

"Eventualno usvajanje predloga Zakonom o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole o kome raspravlja skupština dodatno bi ugrozilo pravnu sigurnost u oblasti u kojoj je već nastalo mnoštvo problema usled nespremnosti državnih organa da obezbede sprovođenje zakona i jednakost građana pred zakonom", navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija.

Ovaj predlog zakona, kako se ističe, stvara uslove da investitori upišu pravo vlasništva na bespravno izgrađenim objekatima, pod povoljnijim uslovima od onih koje su imali legalni graditelji, ali i na zemljištu ispod objekata koje uopšte nije u njihovom vlasništvu.

"Iako se s pravom pominje da bi odredbe ovog zakona donele koristi ljudima koji su rešavali svoje osnovno stambeno pitanje zakon bi, takođe, privilegovao i investitore stambeno - poslovnih objekata", naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da iako problem velikog broja bespravno sagrađenih objekata svakako treba da se reši, to se nipošto ne sme da se čini uvodjenjem dodatne pravne nesigurnosti. "Predloženi zakon ne predstavlja pravno valjanu soluciju ovog problema jer sadrži pojedina rešenja koja su već ocenjena kao neustavna prilikom razmatranja Zakona o planiranju i izgradnji", dodaje se u saospstenju.

Transparentnost Srbija ukazala je i na problematičnost rešenja prema kojem bi se upis svojine mogao vršiti na osnovu potvrde izdate u mesnoj zajednici da je objekat podignut pre 11. septembra 2009. godine, što, s "obzirom da mesne zajednice nemaju obavezu da vode takvu evidenciju, otvara prostor za korupciju prilikom izdavanja takvih potvrda".
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Završena rasprava o legalizaciji

Izvor: B92, 11.Mar.2013, 01:32

Beograd -- Poslanici zavrgšili raspravu o zakonu o legalizaciji, za koji opozicija tvrdi da je neustavan, a vlast da će uspostaviti pravnu sigurnost u prometu nekretnina...Prema Predlogu zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole nisu predviđeni...

Nastavak na B92...

Završena rasprava o legalizaciji

Izvor: RTS, 11.Mar.2013

Poslanici Skupštine Srbije završili raspravu o predloženom zakonu o legalizaciji objekata koji je protekle nedelje izazvao polemiku između predstavnika vladajućih stranaka i opozicije. Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić pozvao poslanike da prihvate zakon, pa da potom zajedno rade...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.