Usvojen Zakon o planiranju i izgradnji, u gradu protesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2009, 22:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen Zakon o planiranju i izgradnji, u gradu protesti

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o planiranju i izgradnji kojim bi trebalo da se pojednostavi i ubrza procedura izdavanja građevinskih dozvola i omogući legalizacija objekata izgrađenih bez dozvole.

Usvojenim amandmanom je omogućena legalizacija objekata izgrađenih bez građevinske dozvole do stupanja na snagu zakona, a prvobitno je bila predviđena samo legalizacija objekata izgrađenih do 13. maja 2003. godine.


>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
Ovde ide naslov

Tridesetak članova organizacije "Mreža za restituciju" okupilo se danas u Pionirskom parku u Beogradu protestujući zbog usvajanja predloga zakona o uređenju prostora i izgradnji, o katastru i o izmenama Zakona o javnom informisanju. Koordinator te mreže Milivoje Antić kazao je novinarima da su sva tri zakonska predloga "antidemokratska, antievropska i anticivilizacijska" i da bi njihovo usvajanje i stupanje na snagu značilo udaljavanje od procesa evropskih integracija, procesa uređenja države i privlačenja direktnih stranih investicija, kao i uspostavljanja pravne sigurnosti.

On je rekao da postoji potreba za uređenjem tih oblasti, ali da način predlaganja tih zakona, brzina i to što se još ne znaju autori i nalagodavci tih propisa, govori o tome da ćemo "nedvosmisleno biti suočeni sa zloupotrebom neophodnih procesa kako bi se učvrstila sprega povlašćenih pojedinaca, političara i kriminala".

Prema njegovim rečima, godinama unazad za državu predstavlja problem da se zemljište vrati malom broju građana, dok se sa druge strane mnogo više građevinskog zemljišta poklanja nekolicini povlašćenih pojedinaca.

On je rekao da bi u Beogradu manje od jedan i po odsto od ukupne površine građevinskog zemljišta trebalo da bude vraćeno i dodao da je to "pitanje opstanka nekoliko imperija nikada viđenih na ovim prostorima ili interesa građana i države".

Pretvaranje prava korišćenja u pravo svojine
Za zakon je glasalo 122 poslanika od 129 prisutnih.

Jedna od najznačajnijih novina zakona je pretvaranje prava korišćenja zemljišta u pravo svojine nad građevinskim zemljištem. Firmama koje su učestvovale u privatizaciji ili onima koje su po različitim osnovama sticale zemljište u prošlosti prenos prava korišćenja zemljišta u pravo svojine biće naplaćeno prema tržišnoj ceni.

Polovina tih prihoda rasporediće se lokalnim samupravama za dalju izgradnju infrastrukture, a ostatak će biti uplaćen u Fond za restituciju iz koga će ranijim vlasnicima građevinskog zemljišta biti isplaćivana nadoknada.

Bez naknade će biti konvertovano pravo korišćenja u pravo svojine za državu, lokalne samouprave, Vojvodinu, kao i za sva ona lica koja su kupovala stanove i porodične kuće koji su vlasnici objekata, za ranije sopstvenike i njihove legalne naslednike koji su stekli pravo korišćenja na osnovu zakona iz 2003.

Novi zakon će omogućiti i uvođenje svojine nad građevinskim zemljištem, nakon 60 godina.

Zakonom je utvrđeno i da građevinska dozvola bude prenosiva, što znači da će investitor moći da je ustupi nekom drugom, ukoliko odustane od započete gradnje.

Novina je i mogućnost izdavanja privremene građevinske dozvole za izgradnju asfaltne baze, fabrike betona, meteoroloških stubova i privremene saobraćajnice.



Pismo Tadiću

Članovi nevladine organizacije "Mreža za restituciju", koji su danas protestovali u Pionirskom parku u Beogradu, razišli su se pošto su predsedniku Srbije Borisu Tadiću uputili zahtev da predloge zakona o uređenju prostora i izgradnji, o katastru, kao i izmene Zakona o javnom informisanju vrati parlamentu na ponovno izjašnjavanje. U pismu Tadiću, koje su članovi udruženja predali u Predsedništvu, navodi se da ti zakonski predlozi imaju "ozbiljne zajedničke nedostatke", od kojih su neki to što su rađeni po hitnom postupku, bez učešća javnosti, svih zainteresovanih strana i građana.

"Mreža za restituciju", između ostalog, kao nedostatke navedenih propisa navodi i nepostojanje informacija o nalogodavcima izrade tih predloga, njihovim autorima i tome ko je odlučio o ključnim odredbama - suštini tih predloga.

Baza podataka o svim investitorima
Zakonom je utvrđeno formiranje registra investitora, odnosno baza podataka o svim investitorima, koja bi trebalo da onemogući duplu prodaju stanova, a investitori za čije objekte postoji nalog za rušenje ili se protiv njih vodi neki drugi postupak neće moći da konkuriše za gradnju na nekoj drugoj lokaciji.

Svi javni objekti i zgrade od najmanje 10 stanova moraće da imaju specijalne prilaze namenjene osobama sa invaliditetom. Novi zakon će omogućiti veće nadležnosti građevinskih inspektora, koji će na licu mesta, bez pismenog odobrenja, moći da zaustave gradnju objekata za koje utvrde da nema kompletnu dokumentaciju ili ugorožava bezbednost ljudi.

Sve opštine u Srbiji, po novom zakonu, moraće da u roku od 18 meseci usvoje urbanistički plan naselja i prostorni plan opštine. Planovi će morati da budu digitalizovani i dostupni građanima, a ukoliko lokalna samouprava ne usvoji planove, predviđena kazna je raspuštanje skupštine opštine.

Zakonom su, za privredni prestup gradnje bez građevinske dozvole, odnosno izvođenja radova suprotno tehničkoj dokumentaciji predviđene novčane kazne za preduzeća od 1,5 do tri miliona dinara, odnosno 100.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice.

Ponuda državi: Prostorije bez naknade

Porodice Komadinić i Radojlović, čija je imovina u Beogradu svojevremeno nacionalizovana, saopštile su danas da su ponudile antikorupcijskim institucijama na korišćenje deo zgrade na uglu Obilićevog venca 32 i Knez Mihajlove 5, od oko 900 kvadrata.

Te porodice su, kako je navedeno, podnele inicijativu Vladi Srbije i Direkciji za imovinu da ustupi deo zgrade, koja ukupno ima oko 5.000 kvadratnih metara, institucijama kao što su Agencija za borbu protiv korupcije, Državna revizorska institucija, Komisija za zaštitu konkurencije, Zaštitnik građana i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Predstavnik tih porodica Mladen Komadinić je objasnio da je danas deo tog objekta u vlasništvu Republike Srbije i da se njegova familija - porodice Komadinić i Radojlović obavezuje da će i posle sprovedene restitucije dozvoliti instituciji, koja bude koristila taj prostor, da nastavi da ga koristi bez naknade.

"Vlasnici su namerni i voljni u cilju zaštite interesa Republike Srbije, a time i svih njenih građana da pokušaju da daju svoj doprinos u nužnoj borbi protiv korupcije", rekao je Komadinić, navodeći da je ta inicijativa dostavljena i premijeru Mirku Cvetkoviću.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.