Prava istopolnim partnerima

Izvor: Akter, 04.Jul.2015, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prava istopolnim partnerima

Moramo da otvorimo pitanje legalizacije istopolnih zajednica, postoji realna potreba da se zakonski regulišu određena prava istopolnih partnera

Prema važećem Porodičnom zakonu, brak i vanbračna zajednica rezervisani su samo za osobe različitog pola, podsetila je Janković.

Istopolnim patnerima, prema njenim rečima, Porodični zakon priznaje samo pravo na zaštitu od nasilja u porodici, a ne i druga prava koja se priznaju osobama u vanbračnoj zajednici.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << />
Ali, zašto neko ko živi u zajednici 30 godina, nema pravo da nasledi svog partnera, samo zaoto što je istog pola, upitala je Janković.

S druge strane, stavovi naših sugrađana prema LGBT populaciji sporo se menjaju, pa Janković ne može da kaže da će u dogledno vreme u Srbiji biti usvojen ovakav zakon.

Moj stav je da Srbija mora hitno da otvori ozbiljan dijalog o tome koji bi zanonski model istopolnih partnerstava bio adekvatan, naglasila je Janković, koja smatra da bi u toj javnoj rapsravi morale da učestvuju i organizacije koje se bave pravima LGBT osoba.

Ona je o svemu ovome sa razgovarala sa šefom Delegacije EU u Srbiji Majklom Davenportom, koji je "pozdravio naš angažman u vezi sa aktuelnom raspravom o Građanskom zakoniku, odnosno naše mišljenje da se pitanje registrovanja istopolnih zajednica mora regulisati i u okviru ovog zakonika".

Njoj je drago što je Davenport "snažno podržao naš stav i što je istakao važnost i značaj nezavisnih institucija u Srbiji, a posebno Poverenika za Zaštitu ravnopravnosti".
Pogledaj vesti o: Legalizacija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.