Potpunu legalizaciju marihuane podržava 55% Evropljana, u Srbiji zatvor za 1 džoint

Izvor: Luftika.rs, 07.Dec.2022, 17:06

Potpunu legalizaciju marihuane podržava 55% Evropljana, u Srbiji zatvor za 1 džoint

Marihuana je verovatno najstigmatizovanija psihoaktivna supstanca u prošlom veku, a zakonodavstva nekih država su je čak izjednačila sa teškim drogama, poput heroina ili kokaina.
Međutim, poznato je blagotvorno dejstvo koja ova biljka i preparati koji se od nje dobijaju imaju u borbi sa određenim oboljenjima, poput multipla skleroze i određenih oblika kancera, ali i dijabetesa, pošto snižava nivo šećera u krvi, pa su brojne države omogućile njeno korišćenje u medicinske svrhe.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << /> Dok kod nas vladaju retrogradni zakoni i njihova selektivna primena, pa tako pojedinac zbog jednog džointa može dobiti nekoliko meseci zatvora, dok oni bliski vlasti prolaze nekažnjeno sa tonama, sve je više zemalja u svetu koje se odlučuje za potpunu legalizaciju.
Državi porezi, a ilegalnom tržištu narkotika ogroman udarac Upravo je to učinio veliki broj američkih saveznih država, a poznato je da u Holandiji već decenijama u sivoj zoni funkcionišu kofi-šopovi, specijalizovani barovi u kojima legalno možete kupiti hašiš i marihuanu.
Foto: Luftika To i jeste način da se uzgoj, prodaja i konzumiranje ove psihoaktivne supstance stavi pod kontrolu države, koja na ovaj način može da ubira ogromne poreze i istovremeno zada ozbiljan udarac dilerima i crnom tržištu narkotika.
Sve su glasniji pozivi da i druge zemlje, pored Luksemburga, koji je odobrio kućni uzgoj za ličnu upotrebu prošle godine i Malte, prve evropske zemlje koja je službeno legalizovala kanabis, učine isto.
Inače, u velikom broju zemalja EU već se toleriše posedovanje manjih količina ove psihaktivne supstance za ličnu upotrebu.
Većina Evropljana za legalizaciju kanabisa Prema podacima koje je upravo prikupila kompanija „Hanway Associates“, većina Evropljana zalaže se za legalizovanje i zakonsku regulaciju prodaje marihuane starijima od 18 godina.
Čak 55 odsto od 9043 odrasla ispitanika podržalo je legalizovanje rekreativnog uživanja marihuane, 20 odsto je bilo indiferentno, a samo 25 odsto se protivilo postavljenom predlogu, piše Klubikon.
Foto: Westend61 / Getty Images Od ljudi koji su učestvovali u anketi, 48 odsto bi volelo da postoje službene prodavnice gde možete kupiti marihuanu, 35 odsto podržava kućni uzgoj, a 32 odsto klubove u kojima bi bilo dozvoljeno pušenje.
Najveće protivljenje je, pomalo iznenađujuće, izazvao kućni uzgoj, sa čak 41 odsto protivnika ove ideje.
Nekoliko evropskih država je marihuanu legalizovalo za određene medicinske potrebe.
Pretpostavlja se da bi legalizacija Nemačkoj donela 3,4 milijarde evra godišnje Prema istraživanju koje je sproveo Institut za tržišnu ekonomiju Univerziteta „Hajnrih Hajne“ u Dizeldorfu, potpuno legalno tržište kanabisa generisalo bi oko 3,4 milijarde evra godišnje samo u Nemačkoj.
Upravo iz tih razloga mnogi analitičari predviđaju kako će upravo Nemačka biti sledeća evropska država koja će napraviti veliki korak potpune legalizacije.
“Ovaj izveštaj pokazuje ono što ‘Curaleaf’ tvrdi već određeno vreme, da Evropljani žele pristup sigurnom, kvalitetnom i zakonitom kanabisu”, izjavio je Džo Bajern, direktor vodeće kompanije koja se bavi legalnim i medicinskim kanabisom u SAD-u i koja svoje želi da poslovanje raširi i u Evropi.
Izvor: Klubikon
Vulin: Isto hapsimo one sa jednim džointom i one sa kilogramom heroina

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.