Popust od 50 odsto za legalizaciju važi do kraja godine

Izvor: Blic, 17.Mar.2010, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popust od 50 odsto za legalizaciju važi do kraja godine

Rok do koga će važiti popust od 50 odsto za jednokratno plaćanje naknade za legalizaciju biće produžen do 31. decembra, saznaje “Blic”. Ovo je samo jedna od novina kada je u pitanju legalizacija bespravno podignutih objekata, koja će biti usvojena na predstojećoj sednici gradskog parlamenta 22. marta. Odluku o novim popustima trebalo bi da usvoji Skupština grada u ponedeljak

Na ovaj način gradske vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će izaći u susret svima onima koji su želeli da "ugrabe” ovaj popust koji je, prema postojećoj odluci, oročen do 31. marta.

Odluka o legalizaciji bespravnih objekata biće izmenjena i kad je u pitanju plaćanje na rate. Tako će vlasnici nelegalnih objekata imati mogućnost da ugovore o plaćanju sklope na 60, umesto na dosadašnjih 36 mesečnih rata. Popusti za ovu vrstu plaćanja nisu predviđeni.

Novina u odnosu na postojeću odluku je i to što se uvodi popust od 50 odsto za objekte do 300 kvadratnih metara. Jedini ulov je da ni vlasnik takvog objekta, kao ni članovi porodice koji u njemu žive, ne poseduju ni jednu drugu nepokretnost.

Ilustracije radi, samim tim što već poseduju ovakve objekte vlasnici imaju popust od 50 odsto. Ukoliko se odluče na plaćanje u celosti, imaju popust od još 50 odsto, tako da će praktično za legalizaciju ovakvog objekta platiti samo 25 odsto od visine naknade.

Gradski parlament će na predstojećoj sednici izmeniti i postojeći Statut, a promena će se odnositi na to da će sve poslove u vezi sa legalizacijom obavljati Sekretarijat za poslove legalizacije. Suština je u tome da 10 centralnih opština imaju rok od tri meseca da svoje predmete predaju Sekretarijatu, dok je za sedam rubnih opština taj rok pomeren do kraja godine. Dok to ne učine, one će rešavati predmete koji se odnose na objekte do 800 kvadratnih metara. U međuvremenu, Sekretarijat rešava sve predmete koji se odnose na objkete iznad 800 kvadrata.

Na ovakav način će se raditi do kraja 2009. godine. Posle tog termina sve predmete, bez obzira na opštinu i kvadraturu rešavaće isključivo Sekretarijat za poslove legalizacije.

Postojeće umanjenje naknade

- Kod stambenih objekata do 100 kvadrata, naknada se umanjuje za 60 odsto, ako se ugovor o plaćanju zaključi do kraja godine

- Za stambene objekate

do 200 kvadrata, naknada se umanjuje za 40 odsto, ako se ugovor o plaćanju zaključi do

kraja godine

- Kod pojedinačnih stanova koji su izgrađeni u stambenoj zgradi do 100 kvadrata

- Za objekte do 200 kvadrata sa najviše dva stana (vlasnik fizičko lice), plaća se naknada za magistralnu i primarnu mrežu

- Za objekte sekundarne

komunalne infrastrukture

izgrađene iz samodoprinosa (neophodno dostaviti dokaze): voda (20 odsto), kanalizacija (35 odsto), putevi (45 odsto)

- Za objekte državnih organa i organizacija, socijalno stanovanje, prostore crkava i verskih zajednica (40 odsto)

- Za objekte socijalne i dečije zaštite, kulture, umetnosti i sporta (20 odsto)

- Za galerije u zatvorenom prostoru, stanove u podrumskim etažama i magacine u suturenima (25 odsto)

- Za garažna mesta, stanarske ostave u podrumu, suturenu, tavanu, otvorene bazene, nadstrešnice uz komercijalne i proizvodne objekte (50 odsto)

- Za koševe, ambare, senike i otvorena skladišta (75 odsto)
Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.