Opštine sa malo ovlašćenja

Izvor: Press, 25.Okt.2010, 06:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine sa malo ovlašćenja

Gradske opštine u pojedinim segmentima imaju manju nadležnost od lokalnih samouprava koje nisu u sastavu grada
Nadležnosti opština u Beogradu u pojedinim segmentima uže su od lokalnih samouprava koje nisu u sastavu grada! Gradske opštine, na primer, nemaju nadležnost nad legalizacijom objekata, ubiranjem prihoda od poreza, ne mogu aktivno da utiču na razvoj velikih infrastrukturnih projekata...

Takođe, i kada primete >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << da nešto ne funkcioniše u vrtićima, domovima zdravlja ili srednjim školama, nemaju nadležnosti da rešavaju te probleme jer za to postoje posebno formirane gradske službe, sekretarijati i komunalna preduzeća.
Odobrenje od grada
Ipak, na pitanje šta je osnovno što bi trebalo preneti na gradske opštine, prvo se ističe pravo svojine nad imovinom i njenim raspolaganjem. Zatim, opštine bi želele da učestvuju u kreiranju lokalne poreske politike, kao i da se posao u vezi sa građanskim stanjima i matičnim knjigama obavlja objedinjeno (ili da sve bude u nadležnosti gradske uprave ili uprave opštine).
- Postavlja se pitanje učešća gradskih opština u predlaganju projekata koji će biti finansirani iz budžeta grada. Strategija razvoja Beograda je u nacrtu duži niz godina, dok opštine nisu pokrenule inicijativu da uključe sopstvene projekte u plan razvoja grada koji će biti finansirani iz gradskog budžeta - navodi Violeta Jovanović, izvršni direktor Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj koji je radio istraživanje o problemima sa kojima se suočavaju beogradske opštine.
Mišljenja opštinskih rukovodstava po ovom pitanju se razlikuju. Dok bi jedni menjali sve iz korena, drugi tvrde da nemaju nikakav problem u funkcionisanju zbog malih ovlašćenja.
Periferija samostalnija
U opštini Zemun kao primer navode prenošenje nadležnosti matične službe na gradski nivo, što je, kako tvrde, stvorilo probleme svim građanima zbog velikih gužvi umesto da se ubrza izdavanje izvoda iz matičnih knjiga.
- Mi smo u zavisnom položaju u odnosu na grad. Da bismo, na primer, konkurisali za projekte koje raspiše neko ministarstvo, moramo da dobijemo odobrenje gradske uprave - navode u opštini Zemun.

S druge strane, u opštini Zvezdara ističu da aktivno učestvuju u odlučivanju o potrebama i prioritetima svojih građana. Prema rečima predsednika opštine Milana Popovića, potpuno je logično da komunalne delatnosti budu u nadležnosti grada, a što se tiče primarne zdravstvene zaštite i srednjih škola, bilo bi efikasnije kada bi deo nadležnosti bio prenet na opštine.
Zanimljivo je da su nadležnosti 10 centralnih opština nešto uže od sedam rubnih, pre svega u domenu komunalnih delatnosti, infrastrukture i urbanizma.
- Obrenovac je deo Beograda, ali sa nezavisnim komunalnim sistemima liči na samostalnu opštinu. JKP „Vodovod i kanalizacija" poseduje dve fabrike vode, a kanalizaciona mreža svake godine broj priključenih povećava - ističe Željko Jovetić, predsednik opštine.

Pogledaj vesti o: Legalizacija objekata

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.