Legalizacija marihuane u medicinske svrhe, da ili ne?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2014, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legalizacija marihuane u medicinske svrhe, da ili ne?

Inicijativa o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe je preuranjena, jer svetska medicina još nije prihvatila da je ta droga korisna za suzbijanje bola ili da može da utiče na rast ili smanjenje tumora, smatra direktor podgoričke Klinike za onkologiju i radiologiju Nebojša Crnogorac.

Inicijativa o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << potekla je od Liberalne partije, uz obrazloženje da bi se njenim konzumiranjem ublažili bolovi teškim bolesnicima, a predlog za izmene Zakona o zloupotrebi droga, koji je inicirao poslanik te partije Andrija Popović, nalazi se u skupštinskoj proceduri.

Crnogorac je uveren da je inicijativa preuranjena i objašnjava da svetska medicina, posebno u onkologiji, još nije prihvatila da je marihuana "korisna".

Podseća da je medicina ozbiljna nauka koja je bazirana na dokazima i ono što primenjuje u lečenju pacijenata je ono što je dokazano kroz naučne studije.

"Niko nema ništa protiv eventualnog dokazivanja i ispitivanja da marihuana i neki njeni sastojci imaju korisno dejstvo, ali to mora da bude posledica ozbiljno koncipiranih studija, a ne želja nekog da legalizuje jednu laku drogu", rekao je taj stručnjak "Pobjedi".

Crnogorac je naveo da dosadašnje studije nisu pokazale neko pozitivno delovanje kanabisa i dodao da je najbolji lek za bol morfin, koji predstavlja standard u medicini.

"On je, takođe, opijat nastao iz jedne biljke i to je isto droga koja izaziva zavisnost. Zašto bi sada neki doktor bio više na strani morfijuma, nego nekog pripravka marihuane. Ne postoji razlog. Teorija zavere, u kojima se neka farmakomafija ili medicinari optužuju da žele da koriste neke skupe lekove, je besmislena", tvrdi Crnogorac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.